Kubišová: Mašínové pro mě byli hrdinové

05.12.2010 9:11

Podle Marty Kubišové jsou bratři Mašínové hrdinové. Jejich činy přirovnává k partyzánům. Jen prý ublížili své rodině. Sama si ale za svým podpisem Charty 77 stojí. Byla přesvědčená, že je v právu.

Kubišová: Mašínové pro mě byli hrdinové

Zpěvačka Marta Kubišová považuje bratry Mašíny za hrdiny. Na jejich činy je podle ní třeba nahlížet jako na činy ve válečném stavu. V rozhovoru pro magazín deníku Právo je srovnává s partyzány za druhé světové války. „Jsou to situace, které se musí hodnotit prizmatem války nebo převratu," tvrdí.

Bratři Mašínové jsou hrdinové, bylo to ale bezohledné k jejich mamince

Bratrům Mašínům prý ale vyčítá, že museli tušit, co svým kontroverzním útěkem z vězení způsobí své matce a sestře. Jejich rodiny se úzce znaly. „Byla určitě ráda, že se probojovali na svobodu, ale zaplatila za to krutou daň," říká zpěvačka. „Já v tom však vidím velkou dávku bezohlednosti. To je jediná pochybnost, kterou o nich mám," dodává.

Za podpisem Charty 77 jsem si stála, říká Kubišová

Když prý ale podepisovala Chartu 77, o tom, že by to mohlo uškodit její matce nebo bratrovi, ani na okamžik nepomýšlela. „Byla jsem si naprosto jistá, že jsme v právu. „Podepisovala jsem to už někdy v říjnu 1976 a úplně jsem na to zapomněla, protože jsem si říkala, že to nemůže být nic, co by vzbudilo takovou hysterii," vzpomíná. V lednu roku 1977 se pak v televizi začalo mluvit o zrádcích a vyděračích v souvislosti s Chartou. Poté byla Marta Kubišová zatčena.

Řada lidí ji tenkrát prý přemlouvala, aby svůj podpis odvolala. „Jenže já jsem podepsala něco, za čím si stojím, máte smůlu, říkala jsem jim," uvedla v rozhovoru Kubišová.

Mašínové rozdělili národ

Téma bratrů Mašínů a Milana Paumera se naposledy otevřelo v červenci tohoto roku, kdy zemřel posledně jmenovaný. Politici se pak jeden přes druhého přeli, zda jejich činy po komunistickém převratu v únoru 1948 označit za hrdinství nebo zločin.  

Během rozhovorů se serverem ParlamentníListy.cz se na jejich stranu postavili například premiér Petr Nečas, tehdejší šéf Senátu Přemysl Sobotka nebo Miroslava Němcová (všichni ODS). Negativní názor vyjádřili zase místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nebo předseda komunistů Vojtěch Filip.

Stručně o Mašínech 

Synové válečného hrdiny podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty, se po komunistickém převratu v únoru 1948 odmítali smířit s novou diktaturou. Spolu s Milanem Paumerem prováděli různé sabotáže, až se nakonec všichni tři probili do Západního Německa. Při jejich útěku ovšem zemřelo šest lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení. Členové odbojové skupiny bratří Mašínů, jimž se nepodařilo uprchnout, byli odsouzeni k hrdelním trestům nebo k mnohaletému vězení. 

Psali jsme k tématu:


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…