WikiLeaks i v Česku. "Piráti" zveřejní dokumenty ministerstev

06.12.2010 19:33

Aféra, která v USA zdvihla vlnu diskuzí, bude mít zřejmě dohru i v Česku.

WikiLeaks i v Česku. "Piráti" zveřejní dokumenty ministerstev

Česká pirátská strana (ČPS)  chce totiž na webu zveřejnit materiály z českých ministerstev. Má tak napodobit server WikiLeaks, který publikuje utajované dokumenty. Pirátská strana také internetovým stránkám Juliana Assangeho vyjadřuje podporu v boji za svobodu slova. 

Piráti jsou akční

Podle vyjádření člena strany a předsednictva Pirate Parties International Jakuba Michálka "piráti" momentálně pracují na webu, který by suploval WikiLeaks v Česku. "Mohl by se jmenovat třeba PirateLeaks," uvedl Michálek v rozhovoru pro server Česká pozice.cz.

Doména Wikileaks.cz je přitom již  zaregistrovaná. ČPS má ale v plánu v nejbližší době oslovit jejího současného majitele, který ji nyní neprovozuje, a stránku získat.

Strana přitom již informovala, že spustila kopii webové stránky WikiLeaks jako součást celosvětové sítě kopií původního serveru.

Svoboda informací v ohrožení

"Kvůli ohrožení svobody informací, názoru a tisku přijaly pirátské strany společnou rezoluci, podle níž zpřístupní informace zablokovaného serveru WikiLeaks," avizuje Michálek.

Podle něho se ČPS účastnila nedělní večerní videokonference spřízněných stran, kde se zpřístupnění dat z WikiLeaks dohodlo. Už několik dní stránky kontroverzního Juliana Assangeho přitom střídají adresy.

Více čtěte:

  • ČPS: Internet zakážu pro vaše dobro, sdělil ministr dětem
  • Poc (ČSSD): Co skrývají vyjednavači ACTA?
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

    18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

    Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …