Nečas se postaví Unii. Odmítne "erární" obaly cigaret

08.12.2010 18:04

VÍME PRVNÍ Vláda Petra Nečase schválila své stanovisko k návrhu novely Směrnice o tabákových výrobcích 2001/37/ES, která má zavést černobílé obaly cigaret a zakázat jejich vystavování v trafikách. ParlamentnímListům.cz to potvrdil zdroj z Úřadu vlády. Stanovisko české vlády k této směrnici je ale víceméně negativní.

Nečas se postaví Unii. Odmítne "erární" obaly cigaret

„Stanovisko vlády je rozumné. Rozhodně se například staví proti tomu, aby obaly cigaret byly černobílé. V nejbližší době by také měla odejít odpověď premiéra Petra Nečase na dopis prezidenta, který se proti nové směrnici postavil," prozradil ParlamentnímListům.cz zdroj z Úřadu vlády.

Kyvadlo se nemá přechýlit, říká Nečas

„Je sice o mě známo, že jsem militantní nekuřák, takže osobně každého od kouření odrazuji, ale zcela jinou otázkou je trh a jeho regulace. I tak bych byl v této věci poněkud zdrženlivější a prezidentem kritizovanou směrnici Evropské komise nejprve prodiskutoval, aby vláda mohla prezentovat racionální stanovisko. Rozhodně se ale zasadím o to, aby nedošlo k zásahu do občanských svobod a vychýlení kyvadla na druhou stranu," reagoval před časem premiér Nečas na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda souhlasí s prezidentovou argumentací uvedenou v dopise a jaká bude pozice vlády k navrhované novele směrnice.

Veřejná konzultace

V případě stanoviska vlády se ještě nejedná o pozici pro jednání Rady EU o novele směrnice, nýbrž o stanovisko, které obdrží Evropská komise v rámci takzvané veřejné konzultace, která potrvá do 17. prosince letošního roku a jíž se mohou zúčastnit občané EU, ekonomické subjekty, nevládní organizace a „relevantní národní autority".

Jak v EU funguje bruselská „lidová demokracie"

Prezident Václav Klaus návrh novely směrnice kritizoval ve svém dopise premiérovi Petru Nečasovi. Proti černobílým obalům vystoupili i výrobci obalů a Generální ředitelství cel ČR, protože podle nich povede k vzestupu nelegální výroby a pašování cigaret.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…