Kníže přijme sudeťáka Posselta. Nečas ho vidět nechce

09.12.2010 16:03

Podle informací ParlamentníchListů.cz má na návštěvu České republiky společně s bavorským předsedou vlády Horstem Seehoferem, který je patronem sudetských Němců, přijet i předák Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt. Posselta má přijmout ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, Nečas se s ním ale setkat nechce.

Kníže přijme sudeťáka Posselta. Nečas ho vidět nechce

Podle informací ParlamentníchListů.cz totiž premiér Nečas nakonec souhlasil s tím, že Posselt bude součástí bavorské delegace pouze v případě, že se s ním nebude muset setkat. Cesta bavorské delegace do České republiky je velmi citlivou záležitostí právě kvůli tomu, že Seehofer i Posselt dlouhodobě vyzývají ke zrušení Benešových dekretů a považují poválečný odsun Němců za zločin.

Zmatky mezi Nečasem a knížetem

Proto mohlo dojít i ke zmatkům ohledně toho, zda byl Seehofer skutečně pozván a kdo ho ve skutečnosti pozval. Podle původních informací redakce ho měl totiž pozvat Schwarzenberg, který měl zajistit, aby se setkal s Nečasem.

Schwarzenberg potom ParlamentnímListům.cz potvrdil, že Seehofer přijede, ale řekl, že ho pozval Nečas. Ten to následně popřel a řekl, že žádné pozvání bavorského premiéra neodešlo. Úřad vlády poté další den proti tvrzení premiéra oficiálně přiznal, že Horst Seehofer z CSU do Česka nakonec přijede.

Výjimka z Lisabonské smlouvy

Existuje zde ještě jedna zajímavá souvislost, totiž že stále nebyla členskými státy unie ratifikována česká výjimka z přijetí Listiny práv EU, kterou prosadil prezident Václav Klaus. Obával se totiž, že na základě některých pasáží Listiny, která je de facto součástí Lisabonské smlouvy, by mohlo dojít ne ke zrušení, ale de facto k obejití Benešových dekretů. Je pak nasnadě, že i v této souvislosti nemá premiér Nečas příliš chuť vidět se Berndem Posseltem.

Zástupci sudetských Němců, především sám Posselt, totiž protestovali proti této výjimce pro Českou republiku stejně jako Rakousko, kde také žijí potomci vysídlených Němců, a Maďarsko, které se nesmířilo s upořádáním po první a druhé světové válce.

O čem asi bude Schwarzenberg s Posseltem hovořit?

V této souvislosti bude i zajímavé, o čem se bude bavit ministr Schwarzenberg s Berndem Posseltem. Sám Schwarzenberg v minulosti uvedl, že Benešovy dekrety jsou proti lidským právům, ale zrušit je nelze. Ministr ale oficiálně popřel, že by se mělo o sudetoněmecké otázce a Benešových dekretech jednat. Ale pak zůstává otázkou, proč se nesetká pouze s bavorským premiérem, ale přijme i předáka sudetských Němců Posselta.

Záměr přijet do Prahy bavorský premiér oznámil již v květnu a zároveň také uvedl, že přijede v doprovodu zástupců německé menšiny vysídlené po druhé světové válce z Československa.

Foto: Svornost.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…