Hegerův protiútok: Za platy v nemocnicích zodpovídají kraje

14.12.2010 5:43

Ministr zdravotnictví Leoš Heger připomněl v otevřeném dopise vedení Pardubického kraje, že za platy v krajských nemocnicích neodpovídá on. Reagoval tak na výzvu, aby urychleně řešil situaci, kdy lékaři hrozí hromadnou výpovědí, informuje portál tiscali.cz.

Hegerův protiútok: Za platy v nemocnicích zodpovídají kraje

Pardubický hejtman Radko Martínek asi nečekal, jak dopadne jeho výzva, aby ministr zdravotnictví Leoš Heger řešil situaci, kdy nespokojení lékaři hrozí hromadnou výpovědí. „Rád bych připomenul, že za výši platů v nemocnicích zřizovaných krajskými úřady jsou zodpovědné právě kraje," uvedl šéf resortu v otevřeném dopise, který zveřejnil na ministerském webu.

Ministr se domnívá, že kraj neřešil platy lékařů dostatečně a včas, místo toho upřednostňoval investice. Podle Hegera tedy nejde o problém, který by mělo řešit ministerstvo zdravotnictví. Přitom hejtman ministra upozorňoval, že pokud vláda nebude s lékaři jednat a oni skutečně odejdou, není prý vedení kraje schopno zajistit akutní ani neakutní zdravotnickou péči.

Kraj uvolnil ze svého rozpočtu nemalé prostředky na platy lékařů a sester

„Dost mne to zaskočilo. Pan ministr se velmi mýlí. Mohu doložit, že jsme z krajského rozpočtu dali mnoho peněz na platy lékařů a sester. Toto je ale systémová věc a takové v této zemi ještě pořád musí řešit ministerstvo nikoliv kraje," prohlásil Martínek k odpovědi na otevřený dopis, který podepsala i primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková a ředitelé všech pěti nemocnici vlastněných krajem.

Heger upozornil Martínka, že v rámci samosprávné působnosti kraje je jeho povinností uskutečnit takovou restrukturalizaci zdravotní péče, která ji neomezí a nepovede ke snížení plateb z veřejného zdravotního pojištění. „Zároveň je plně v působnosti krajů a ředitelů zdravotnických zařízení vyjednávat se zdravotními pojišťovnami o úhradách poskytované péče tak, aby byla zajištěna odpovídající kvalita a dostupnost zdravotní péče v případě nouzového režimu," napsal ministr.

Nalézt vhodný konsenzus by se měly pokusit všechny tři strany

Tyto ministrovy výhrady ale Martínek odmítá s tím, že na Pardubický kraj rozhodně neplatí. Síť nemocnic s akutní péčí prošla za posledních deset let výraznou redukcí a snaží se fungovat maximálně efektivně. Přesto i na něj dopadnou potíže, které způsobí odchody lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme.

Heger si uvědomuje složitost situace, když jedna konkrétní zájmová skupina v rámci desetitisíců pracovníků lékařských a nelékařských profesí může ohrozit péči o pacienty v celé republice. Podle něj by si i kraje měly uvědomit, že problém se netýká pouze nemocnic samých a ministerstva zdravotnictví. „Je třeba, abyste se do konstruktivního řešení situace zapojili i vy a pomohli nám nalézt vhodný konsenzus," vyzval ministr zástupce Pardubického kraje.

K věci:

Akce lékařů Děkujeme, odcházíme kulminuje v Praze 

Martínek (ČSSD): Žádáme okamžité řešení kritické situace ve zdravotnictví 

Mezeru po mizejících lékařích mají dílem zalátat sestry 

Foto: Heger.cz

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…