Kolik utratí Vít Bárta za Vánoce? Možná až 21 milionů

15.12.2010 5:24

Ministr dopravy Vít Bárta pokračuje v nastoleném kurzu velmi aktivního přístupu na Facebooku. Jeden z jeho posledních příspěvků se týkal Vánoc. Bárta vyzval přátele, aby mu dali tip na dárek.

Kolik utratí Vít Bárta za Vánoce? Možná až 21 milionů

"Začínám pomalu přemýšlet, co koupit Kačence k Vánocům. Poradíte?" zeptal se ministr dopravy v úterý večer svých přibližně pěti set přátel. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. "Má-li Vaše Kačenka řidičák, volba je jasná, ne?" Vánoce jsou o pohodě, lásce, štěstí a ne o darech," "Hezké šaty nebo pohodovou dovolenou," "Výlet někam pryč. Od silnic, od aut, od lidí," "Já myslel, že dárky nosí Ježíšek :) ale tandemový seskok zní dobře... nebo poukaz na pobyt v horské chatě pro dva... přes den lyžování, po večerech romantika :)" "Já jsem pro kabelku , ta se vždycky hodí."

AKTUÁLNĚ:

"Při pracovním vytížení, jaké máte Vy i Vaše manželka, doporučuji čas jen pro sebe někde, kde nebudou otravovat novináři. Oba si to zasloužíte. Kabelky a serepetičky jsou sice hezké, ale společně strávený čas to nenahradí." "iPAD," "Knížku nebo sypaný čaj." Jenže ústřední téma Vánoc a dárků nakonec skončilo úplně někde jinde. Zvrat nastal ve chvíli, kdy se hned několik z pisatelů přidalo k názoru, že je třeba koupit něco velkého. A navrhli rovnou zámek. "Zámeček Hluboká," uvedl první z názorů. "Koně i kočí už máte, takže bych doporučil zámek," přispěchal druhý komentátor. "Prostě zámeček," uvedl třetí.


Jak vypadá luxus? Zámek West Wing Crom, cena kolem půl miliardy:


Politolog Miloš Polák vidí ministrovu zvýšenou činnost na sociální síti Facebook jasně. "Ta aktivita mu jistě pomůže. Všeobecně je rozšířen názor, že politici se s ostatními lidmi baví pouze před volbami. Facebook je jednou z platforem, která toto vnímání může výrazně proměnit," uvedl Polák pro ParlamentníListy.cz.

Naše redakce se v souvislosti s rozsáhlou diskusí na Bártově profilu rozhodla zjistit, je-li vůbec reálné, aby v současnosti někdo zámek kupoval. "Reálné to jistě je, to vás mohu ubezpečit," řekl redakci nezávislý realitní makléř David Roll. "V tomto případě jde však výhradně o konzultace z očí do očí. Internet ani nenabídne všechny možnosti. A když, tak bez uvedení cen, které se dozvíte na osobních prohlídkách, často pouze po doporučení vaší osoby."

I přesto jsme nakonec uspěli a vy si teď můžete udělat představu, jak to vypadá, když byste chtěli utratit opravdu velké peníze.

"V současné chvíli je k mání například zámeček Neštěmice, který stojí na pozemku 9 300 metrů čtverečních a nabízí 1 400 metrů obytné plochy. Budova má pět podlaží, tři z nich se otevírají do působivé galerie se schodištěm. Zámeček prošel celkovou rekonstrukcí, prostory jsou plně vybavené, je zde sál s domácím kinem a ozvučením, vyhřívaný bazén, sauna, herna s kulečníkem, ping pong. Dominantou obývacího pokoje je kamenný krb." Cena? Dvacet milionů korun.

"Dále bych mohl doporučit," říká David Roll, "secesní vilu v lázeňském městě Mariánských lázní. Prvorepubliková vila s hodnotnou historickou fasádou a s vlastní zahradou má dvanáct pokojů a cena se pohybuje okolo jednadvaceti milionů. Třetím typem by mohla být historická rodinná vila u Šumperka ve stylu anglického dvorce s nádhernými vzrostlými stromy a částečně zasahující do okrasného lesa, který byl vysázen původními majiteli." Cena se pohybuje okolo čtrnácti milionů korun. Další vily, které se podobají šlechtickým domům, prý lze pořídit v Praze - Bubenči. "Jejich ceny se zde pohybují do šedesáti milionů korun."



A Vít Bárta? Ten samozřejmě o takto velkých darech neuvažuje. Jeho manželka, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová, se podle svých slov nechá překvapit. K Vánocům pak dodala, že ráda peče. "Peču každý rok, ale nepřeháním to. Jen pár druhů, jako linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky," přiznala redakci.

Přijde vám to celé mimo realitu? Média ale už v minulosti upozornila na skutečnost, že současná vláda je vládou milionářů. V této souvislosti se pak nejčastěji hovoří právě o ministru dopravy a poslanci Vítu Bártovi. Server Novinky.cz v článku "Chuďas Nečas bude řídit vládu milionářů" v červenci spočítal: "Vít Bárta, který se chystá vést resort dopravy, vlastní dva byty na pražské Malé Straně. A vzhledem k tomu, že Bárta prodal svému bratrovi poloviční podíl bezpečnostní agentury ABL, který sám odhaduje na 130 miliónů korun, nebude příjmy z politiky vůbec potřebovat."

Novinky.cz dále uvedly, že například ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský má našetřeno 10 miliónů korun, vlastní rodinný dům v Praze a chatu u Benešova. Pro úplnost dodejme, že předseda Věcí veřejných Radek John po rozvodu se Zlatou Adamovskou stále vlastní byty v Bubenči a na Smíchově, má podíl na chatě na Slapech a v domě v Prachaticích. Je také majitelem vinného sklípku v Mikulově. Samotný John pro dotazník deníku Právo uvedl, že má ušetřeno 2,5 milionu korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…