Ministři jako ve škole. Jedničkář kníže, pětky schytal Kalousek

16.12.2010 15:31

Výzkum agentury STEM zjišťoval, jakou školní známku by respondenti přidělili členům Nečasovy vlády jako hodnocení za pět měsíců v úřadě. Nejvíce jedniček si odnesli Schwarzenberg a Pospíšil, nejvíce nedostatečných pak Kalousek s Johnem.

Ministři jako ve škole. Jedničkář kníže, pětky schytal Kalousek

Zhodnotit vládu na stejné škále, jakou má školní stupnice, měli respondenti výzkumu agentury STEM, jenž se uskutečnil ve dnech 30. listopadu až 6. prosince 2010 na souboru 1223 respondentů. Největší část (34%) udělila známku tři, známky 4 a 5 udělilo 33 procent dotázaných, 1 a 2 pak 27 procent respondentů a 6 procent vládu oznámkovat nedokázalo. Průměr udělených známek činí 3,14.

Výzkum zachytil i rozdíly v hodnocení, které vládě dávají příznivci opozičních stran, a známky, které dostává od stoupenců stran zastoupených v koalici. Nepřekvapí, že u příznivců KSČM si kabinet Petra Nečase vysloužil téměř čtyřku (3,91) a o moc lépe nedopadl u zastánců nejsilnější parlamentní strany ČSSD (3,60). Ze stoupenců koaličních stran jsou nejpřísnější ti, co straní VV (2,71), následují stoupenci TOP 09 (2,59) a nejspokojenější jsou ti, co jsou nakloněni ODS (2,27).

K reparátu by respondenti poslali nejčastěji Kalouska a Johna

Pořadí nejlépe hodnocených členů vlády vede ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, následován ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a premiérem Nečasem. Nejvíce jedniček od respondentů získali Schwarzenberg (12%), Pospíšil (11%), Nečas (9%), ministr dopravy Vít Bárta (7%), ministr vnitra Radek John s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (po 5%).

Poslední tři místa obsadili ministr průmyslu Martin Kocourek, ministr zemědělství Ivan Fuksa a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Známku pět si nejčastěji vysloužili Kalousek (29%), John (27%) a pak s velkým odstupem Bárta a ministr obrany Alexandr Vondra (14%). Ministra Jankovského neznalo 55 procent dotázaných, ministra kultury Jiřího Bessera 50 procent a Fuksu 47 procent.

Žebříčky popularity i známkování vychází v průzkumech podobně

Pořadí v čele hodnocení ministrů jde ruku v ruce s jejich popularitou. Z průzkumu, který provedla agentura STEM v prvních osmi listopadových dnech, vyšel vítězně Pospíšil před Schwarzenbergem. Za nimi následovali dva politici Věcí veřejných Bárta a John a pětici nejoblíbenějších ministrů uzavíral Kalousek.

Také v žebříčku popularity stejně jako v aktuálním výzkumu hodnocení členů vlády dopadl nejhůře ministr pro místní rozvoj Jankovský z nejmenší vládní strany. Jen o málo větší popularitu si vydobyli šéf kultury Besser, nebo ministr dopravy Fuksa.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:


Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…