Ježíšek Vondra nadělil stokrát víc, než jiní. Vlastním úředníkům

17.12.2010 19:08

AKTUALIZOVÁNO Štědrou ruku vůči zaměstnancům ve svém resortu prokázal ministr obrany Vondra. Před koncem roku rozdával vysoké prémie, jako by nebyl členem vlády chlubící se svou úsporností. Celkem na vánoční příplatky vyčlenil 210 milionů korun, informují Lidové noviny.

Ježíšek Vondra nadělil stokrát víc, než jiní. Vlastním úředníkům

Nejlepší šéf mého života, tak možná budou o Alexandru Vondrovi hovořit ve vánočním čase zaměstnanci resortu obrany, kteří si díky štědrosti ministra přišli na prémiích ke konci roku celkem na 210 milionů korun. Spokojený je především management skandály opředeného ministerstva, protože jen poradci obdrželi podle informací LN mezi 50 a 100 tisíci korunami.

Konkrétní výše známy nejsou, ale tiskové oddělení úřadu potvrdilo, že průměrná výše odměny pro vedoucí pracovníky se pohybuje kolem padesáti tisíc korun. „Jde o lidi přímo podřízené ministrovi. Jedná se o osobní údaje, nemůžeme být konkrétní," uvedl mluvčí Jiří Štábl. „Jedná se o standardní krok. Nikomu jsem nepřipsal šestimístnou sumu," konstatoval ministr Vondra.

Stínový ministr obrany poukazuje na nekvalifikovaná rozhodnutí managementu

Vondrovo rozhodnutí nepovažuje za příliš šťastné stínový ministr obrany za ČSSD Petr Hulínský. „Je třeba vnímat i to, že v řadě případů management resortu obrany nepřijímal některá dobrá kvalifikovaná rozhodnutí, což mělo za následky určité ekonomické ztráty," uvedl pro ParlamentníListy.cz Hulínský.

„Zároveň chápu, že ministr Vondra chce ocenit některé své spolupracovníky, kteří vynaložili v tomto roce značné úsilí na nastavení nových pravidel řízení a hospodaření resortu, což se může zvláště týkat těch pracovníků, kteří se podílejí například na koncipování Bílé knihy o obraně," doplňuje Hulínský s tím, že by měl ministr zdůvodnit komu a za co byly prostředky na odměny vyplaceny, nebo rozhodnutí okamžitě revokovat a peníze přesunout na platy řadových vojáků.

Ministerstvo mohlo peníze šetřit a využít je v příštím roce

Na vánoční příplatky letos resort vyčlenil 210 milionů, které během roku ušetřil na mzdách. „Nemohly být využity jiným způsobem," zmínil mluvčí Štábl. Ve skutečnosti ale ministerstvo na výběr mělo. Mohlo peníze ušetřit na příští rok a třeba mírně kompentovat očekávané snížení platů vojáků.

„Pokud je vláda nebude potřebovat na mimořádné výdaje, zůstanou volně k dispozici v resortním rozpočtu," potvrdil Ondřej Jakob z ministerstva financí, že by resort o peníze nepřišel. „Je to otázka volby, tenhle postup je lepší," prohlásil Vondra, který chtěl, aby se peníze dostaly hlavně mezi 32 tisíc řadových zaměstnanců a vojáků.

Nejvíc skrblil Dobeš, ve školství čekali na předvánoční odměny marně

Štědrost v resortu obrana vynikne o to víc, když se podíváme, jaké odměny se vyplácely jinde. Ministerstvo financí rozdělilo mezi svých 24 tisíc úředníků 3,8 milionů korun a ministerstvo životního prostředí tři miliony. Naopak ve školství, v němž se peníze během roku ušetřily, se vánoční příplatky nevyplácely.

K věci:

Policie dorazila na obranu. Pro smlouvy kvůli aféře Bartáka 

Barták prý žádal miliony dolarů za vyřešení armádní zakázky Tatry 

Karlovarský magistrát: Sekretářky si nakupují domů za obecní peníze 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…