Šťastný: Hájek po mně kvůli cigaretám popelníkem nikdy nehodil

19.12.2010 0:01

Přinášíme půlnoční rozhovor s předsedou pražské ODS a poslancem Borisem Šťastným, který je známý tím, že je pro větší regulaci kouření na veřejných prostranstvích. Rovněž důrazně kritizuje pravdoláskové křídlo TOP 09.

Šťastný: Hájek po mně kvůli cigaretám popelníkem nikdy nehodil

Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Většinou pracuji. Je to doba, kdy mám klid a čas psát, číst a pracovat.

Do kolika pracujete?

Já jsem z medicíny zvyklý pracovat v noci. Když jsem ještě byl na počátku devadesátých let na studiích a v devadesátých letech jsem začal i podnikat, tak jsem to dělal tak, že jsem v šest ráno vstal, učil jsem se do osmi, pak jsem šel do školy, čili do nemocnice, a tam jsem byl do odpoledne. Pak jsem běžel do firmy, kde jsem byl do večera. Pak jsem se do tří do rána učil. Často jsem ještě před několika lety chodil spát ve tři, ve čtyři hodiny v noci a vstvával jsem v sedm, v osm. Teď už chodím spát dříve, tak kolem jedné, druhé hodiny.

Co si dáváte k pití, abyste dlouho vydržel. Kávu, nebo čaj?

Ne, já nepiju žádné teplé nápoje, ani kafe.

A dáte si nějaký drink před spaním?

Já už skoro nepiju, ale když nemusím pracovat, tak si dám jednu, dvě skleničky červeného vína.

Jak se stane taková věc, že se pravicový politik stane odpůrcem kouření?

Já nejsem odpůrcem kouření, já jsem pravicovým bojovníkem za ochranu práv nekuřáků. Škoda, že si mnoho lidí, kteří se hlásí k pravici, tyto dvě věci plete. K ochraně svobody, za kterou tito lidé bojují, patří ale i právo na ochranu vlastního zdraví. Já neříkám, že tím ochráncem nutně musí být stát, ale ono to vzniklo přirozeně. Stát legalizoval masivní výrobu, distribuci, reklamu a prodej tabákových výrobků jako produktu, který způsobuje prokazatelnou silnou závislost, vážná onemocnění a smrt. Je to de facto jed. Stát je proto nejen oprávněn, ale i povinnen regulovat místa prodeje a místa užívání takových výrobků s ohledem na to, aby se občané, kteří se nemohou dovolat svého práva na ochranu zdraví, byli chráněni. Každý pravicový politik vám řekne, že pokud vedle něčího domu někdo postaví chemickou fabriku a ta fabrika znečistí spodní vody jedovatými látkami, tak takový člověk má právo domáhat se ochrany zdraví sebe i své rodiny i svého majetku a žádat náhradu škody. Nekuřák takovou možnost nemá, protože neexistuje možnost chytit za ruku konkrétního kuřáka a získat konkrétní náhradu škody od toho konkrétního kuřáka. Každý svébytný dospělý člověk má právo se rozhodnout, zda bude kouřit či ne, ale nemá žádné právo omezovat práva nekuřáka.

Ale když si vezmeme příklad restaurací, tak vás přece nikdo nenutí tam jít a můžete si vybrat, že půjdete do ho hospody nekuřácké. Například váš kolega z ODS Ivo Strjček je militantním nekuřákem, ale respektuje vlastnická práva majitelů restaurací a do zahulených putik nechodí.

Principem pravicového pojetí politiky je, že majetek zavazuje. Majetek přináší výhody, ale přináší pro jeho majitele i náklady a odpovědnost. Argument, že restaurace je soukromá a mohu si s ní dělat, co chci, neobstojí. Stejně jsou i soukromé školy, školky, zdravotnická zařízení i soikromé dopravní prostředky. Stejně byste mohl argumentovat, aby se v soukromých nemocnicích kouřilo. Podle této teorie by se ve zdravotnických zařízeních i školách mohlo kouřit.

Řada žáků by to třeba ocenila. Ale teď vážně. Je to přece o svobodě volby. Když se některým pacientům bude líbit zakouřená nemocnice, tak ať chodí do zakouřené nemocnice. Senátoři Jaroslav Kubera či Přemysl Sobotka by takovou nemocnici třeba uvítali.

Podle vašeho pojetí by existovaly kuřácké a nekuřácké nemocnice, autobusy, kina, divadla, vlaky a dokonce i školy. Tento přístup je možný. Ale ve vyspělých demokraciích, jako jsou třeba Spojené státy, v této věci již filozoficky vyzráli. Zakazovat kouření lze u soukromého majetku, pokud se jedná o veřejně přístupný prostor. Stát, za to, že umožnil vyrábět jed, rakovinotvornou látku, měl by mít právo toto regulovat a chránit nekuřáky.

Vy jste znám tím, že máte dobré vztahy s prezidentem Klausem. Nestalo se vám někdy, že by po vás chtěl jeho vicekancléř za vaše názory na kouření hodit třeba popelníkem?

S Petrem Hájkem jsem o tom vedl desítky hodin debat...

Takže po vás tím popelníkem nakonec nehodil?...

Nehodil po mě popelníkem, ale musím se přiznat, že pokud někdo takto bojuje proti regulaci kouření jako třeba prezident Klaus, tak by měl být důsledný a měl by stejně bojovat třeba proti zákonům regulujícím silniční dopravu. Proč si nemohou řidiči jezdit, jak chtějí, proč mají být dopravní značky? Proč se mají řidiči pásat? Já říkám, že je potřeba být potom ve svých myšlenkách důsledný, aby potom tito lidé žádali zrušení regulace letecké dopravy. Proč má existovat řízení letového provozu, když letadlo je soukromý majetek?

Můžeme ale argumentovat, že vzdušný prostor či silnice je veřejným majetkem či veřejným statkem, zatímco hospoda není veřejným majetkem.

Ale silnice mohou být i soukromé. Stejně tak může být i soukromá železniční doprava. Představte si soukromou kliniku, kde bude každý operovat podle toho, jak se rozhodne. Zda se sterilizovanými nástroji, či nikoli. Můžete argumentovat, že pak pacient může nemocnici za získanou infekci zažalovat, ale nebohý nekuřák či zhruba sto tisíc lidí pracujících v restauračních zařízeních nemůže.

Tak to by byla nekonečná debata. Ty desítky hodin, jako jste měl s panem Hájkem, na to nemáme. Tak se posuneme dál. Byl jste znovuzvolen předsedou pražské ODS. Co by podle vás měla dělat, aby získala zpět ty voliče, které ztratila?

Měla by být hrdá a sebevědomá, protože my jsme si nechali vnutit stranami, které existují pár měsíců a tvrdí o sobě, že jsou pravicové, myšlenku že jsme špatní, že jsme zločinci. Členská základna takových stran neexistuje, o jejich demokratických způsobech můžeme diskutovat. Poznal jste, že hovořím o TOP 09, která má v celé republice takový počet členů, jako má ODS v Praze. Naši členové, kteří nebyli nikdy obviněni, jsou přesto napadáni jen proto, že jsou v ODS dlouho, nebo že seděli v radě magistrátu v době, kdy zde ODS měla většinu. Musíme zvednout hlavu, začít se vracet k pravicovým ideálům a být sebevědomou stranou, která se pokusí své myšlenky vysvětlovat. Naší chybou bylo, že jsme nemluvili s lidmi tolik, jak bychom měli.

Vy jste hovořil o TOP 09. Nezdá se vám, že minimálně mediálně TOP 09 ve vládě zastiňuje ministry ODS?

TOP 09 je markentigovou stranou, která v sobě našla dokonalé marketingové hráče typu Miroslava Kalouska, politika s obrovským rozhledem a zkušenostmi. V TOP 09 jsou ale i lidé, které já nazývám „pravda a láska", kteří se snaží uchytit dlouhá léta v nejrůznějších stranách, ať už to byla Unie svobody, Čtyřkoalice, Strana zelených a tak dále. Tyto dvě křídla se tam určitě poperou. Já jim to přeji a další necelé čtyři roky ukážou, zdali je TOP 09 skutečnou stranou, či je to jenom krátkodobý marketingový projekt. Co se týče našich pozic v koalici, tak já si uvědomuji, že Petr Nečas udělal všechno, aby z druhého místa postavil vládu. A já si uvědomuji, že jsme kvůli tomu ztratili prakticky všechny reformní ministerstva. Na druhou stranu se ukáže, zda TOP 09 je schopná přijít s konkrétními reformami, nebo ne. Pokud ale koalice se 118 poslanci neprosadí reformy, tak jsme partou lidí, kteří promarnili svou příležitost. Mně mrzí, že například v oblasti zdravotnictví se reformy nedějí. Máme prosinec, žádný reformní zákon nevidím. Já mám zákony v šuplíku, mám je napsané, ale ministerstvo má pod kontrolou TOP 09. A očekávám, že pan Heger nás seznámí se svými návrhy, protože ta odpovědnost je jeho. Podobně to je ale i v ostatních rezortech TOP 09.

ODS v Praze má staronového šéfa. Šťastný obhájil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…