Na Primě debatoval prezident. Jsem zaskočený, říká odborník

19.12.2010 11:58

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Prezident České republiky Václav Klaus byl dlouho avizovaným hostem Partie televize Prima. Nedělní vysílání bylo ovšem podle analytika výjimečné nejen hostem, ale taky celkovou atmosférou a zcela faktickou debatou.

Na Primě debatoval prezident. Jsem zaskočený, říká odborník

"Jako rovný s rovným," řekl k vedení diskuse ze strany moderátora Punčocháře analytik Břetislav Polách. "Pokud jsem mu v posledních mnoha týdnech vytýkal pasivitu, tentokrát musím říct opak. Moderátor byl vynikající a alespoň polovinu pořadu vedl skutečný dialog a častokrát určoval ráz celé diskuse, což v případě prezidenta republiky nebývá a zřejmě ani nebude zvykem," doplnil.

PARTIE OBSAHOVĚ: 
Nadrobil si sám, nebo mu bylo nadrobeno, táže se Klaus

SLEDUJEME kauzu Drobil

Partie na Primě se zprvu věnovala vánočním svátkům, posléze přešla na aktuální politickou situaci, jíž dominuje kauza ministerstva životního prostředí, následovala vláda premiéra Nečase, rozpočet a Evropa.

O ČEM SE HOVOŘILO:

"Upozornil bych na skutečnost, že ani moderátor, ani prezident nekoukali do papírů. Navíc působili hodně klidně, to mě překvapilo především u Punčocháře. Sílu v kramflecích si dokazoval především ve chvílích, kdy řekl, o čem se bude, anebo nebude bavit. Nebavme se o kauze Drobil, bavme se o vládě jako celku. Když jsem tuto větu slyšel z úst moderátora, zaskočilo mě to. Prezident je ale prezident a debatu nakonec dostal tam, kam potřeboval. V závěru už dominoval a byl to on, kdo vedl prim. Mírně do defenzívy se dostal pouze při tématu rozpočtu, Punčochář byl dobře připravený."


Salónek Pražského hradu přivítal štáb TV Prima:


Prezident Václav Klaus označil situaci kolem ministra Pavla Drobila za nešťastnou, avšak ne ničím výjimečnou. Rýpnul si při té příležitosti především do ministra vnitra Radka Johna. "Pokud se píše, že pan ministr vnitra s tím člověkem jednal už někdy v létě a místo, aby to oznámil policii, tak ho poslal za svým kamarádem novinářem, tak já tomu nerozumím," upozornil Klaus. "Oba to ale popírají," kontroval Punčochář.

Obdobně faktickou a nestrannou diskusi vedli oba také nad rozpočtem. Prezident jej označil za kosmeticky upravený. "V Evropě západní, ale také střední a východní, to bych chtěl občany upozornit, se škrtá mnohem více. Trend rozpočtu je ale nastaven pozitivním směrem," doplnil bývalý ministr financí, předseda ODS a vlády Václav Klaus.

"Co se formální stránky týká, Jan Punčochář měl nohu přes nohu a svůj posed prakticky neměnil, prezident občas uvolnil emoce poklepáním na podstavec stolu. Občas taky zvednul ruce a dal oči v sloup. To bych ocenil nejvíc, protože se v tu chvíli skutečně ukázal jako zaujatý člověk, který sleduje to, co se děje. Moderátor zůstal v klidu, to bylo vhodné.

Polovinu pořadu vedl vynikajícím a nevídaným způsobem, druhá polovina byla zcela v režii prezidenta republiky a jeho všeobecně známých postojů, ta už divákům nic nového nepřinesla," doplnil v závěru analytik Břetislav Polách.

Další analýzy mediálního vystupování:


Foto: Repro TV Prima

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …