Dojatý Martinů odešel, policejní odbory míří hlaveň na Johna

22.12.2010 13:28

Přestože se policejní prezident generálmajor Oldřich Martinů pod nátlakem vrcholných představitelů České republiky rozhodl nakonec rezignovat a přinesl tak na oltář vlády další oběť, Unie bezpečnostních složek chce víc. V své dnešní opakované výzvě žádá i hlavu ministra vnitra Radka Johna.

Dojatý Martinů odešel, policejní odbory míří hlaveň na Johna

Martinů rezignuje k 1.1. 2011 a na odchodu tak doprovodí mimojiné nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Je vítězství ministra vnitra Radka Johna částečné nebo úplné? Kam se budou ubírat další kroky Oldřicha Martinů?

Zavržená Vesecká dostala na stůl kauzu Drobil. Na posledních 11 dnů

Každý tam musí

Původní zastánci, které Oldřich Martinů našel jak v osobě prezidenta Václava Klause a premiéra Petra Nečase, se jej nyní rozhodli pasovat do role obětního beránka, kvůli ,,vyšším" cílům.

Včera došlo k improvizované koaliční dohodě, jejímž garantem se stal prezident republiky a jejíž součástí byla podmínka Věcí veřejných na rezignaci Oldřicha Martinů. Martinů se včera v rozhovoru pro LN vyjádřil, že je připraven výzvu respektovat.

,,Necítím se ale zhrzen, každý máme svoji odpovědnost. Má jí premiér, prezident i ministr vnitra," uvedl Martinů.

Morální krédo

V dnešní ranní výzvě se předseda Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý vyjádřil, že odchod Martinů bude pro utěšení situace málo.

,,Kauza Drobil, která rozhýbala politickou korupční aféru a popudila veřejnost, je důkazem, že jak Radek John, tak Oldřich Martinů ztratili profesionální a hlavně morální krédo u řadových příslušníků bezpečnostních složek a měli by co nejdříve opustit své funkce," uvedl pro ParlamentníListy.cz Plechatý.

Zároveň vyzval ostatní odborové složky, aby se k výzvě přidaly.,,My výzvu UBS podpoříme, jak už jsme dříve avizovali," sdělil redakci šéf Nezávislého odborového svazu PČR Milan Štěpánek.

Zůstávám ve služebním poměru

,,Diskutovali jsme s panem prezidentem celou situaci v širším kontextu. Rozhodl jsem se rezignovat k poslednímu prosinci letošního roku, setrvat ve služebním poměru příslušníka policie a začít s intenzivní přípravou na možné vyslání ke službě v zahraničí," uvedl pro ČT Martinů po dnešním setkání s prezidentem Klausem. Na tiskovém brífinku přitom jen těžko skrýval dojetí a když médiím ukazoval stříbrnou plaketu, kterou mu Klaus udělil, zaznamenaly mikrofony i několik vzlyků.

Martinů již dříve odmítl nabídku stát se konzulem na Ukrajině a na relevantních postech v Europolu v současnou chvíli pro něj prostě není místo. Ani na pozici náměstka ředitele Europolu, tím méně na postu samotného ředitele.

,,Nevím, zda se uvolní na jaře ten post náměstka, ale i tak by to byla složitá diplomacie, to není vůbec jednoduché vyjednávání, zatím je to jen holub na střeše," sdělil ParlamentnímListům.cz František Bublan. Podle Bublana si takto vysoké posty vždy pohlídají velcí hráči. ,, Německo, Británie, Francie, většinou okupují pozice nejvyšší," uzavřel Bublan.

Kam s Martinů? Na Ukrajinu nechtěl a Europol vybouchl

Podle Drobila se křesťan s katolíkem domluví. Co na to ostatní?

Pod Johnem navždy!

Ředitel Europolu má pod sebou tři náměstky, z nichž každý odpovídá za určitou sekci Europolu. Ve správní Radě Europolu působí v současnou chvíli i bývalý náměstek Martinů Viktor Čech.

,Do této Rady každý členský stát nominuje pouze jednoho zástupce. "Mandát Viktora Čecha není limitován ani nijak omezen. Jeho nominaci schvaluje ministr vnitra na návrh policejního prezidenta," sdělila redakci tisková mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková.

Jedno je jisté, pokud Martinů nastoupí na jakýkoli post v rámci Europolu, bude vždy částečně podřízen Radku Johnovi, jelikož Europol jako celek je odpovědný právě Radě ministrů (vnitra) členských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…