Halík: Ať Santa zůstane komerci a Ježíšek pro ty, co se jen nepřežírají

23.12.2010 13:07

Tomáš Halík vysvětloval, proč člověk potřebuje duchovní rozměr, ale i jaký je rozdíl mezi Santa Clausem a Ježíškem.

Halík: Ať Santa zůstane komerci a Ježíšek pro ty, co se jen nepřežírají

Proč člověk v moderním 21. století potřebuje duchovní rozměr? Na to odpověděl známý katolický kněz, ale i filosof a kritik způsobu uzavření koalice ODS a ČSSD v Praze Tomáš Halík.

"Lze to říci velmi jednoduše: aby byl skutečně člověkem. Právě duchovní rozměr odlišuje člověka od všeho ostatního v celém kosmu. Nabídl bych tuto definici: duchovní je to, co souvisí s hledáním a prožíváním smyslu života. Právě otázkou po nejzazším smyslu člověk uskutečňuje transcendentální povahu lidství: člověk „je" touto otázkou, není však sám sobě odpovědí, pro odpověď musí „překročit" sám sebe a fakticitu světa, „jít do hloubky" či „vystoupit výš" (podle toho, které z těch prostorových metafor sebepřesahování dáváte přednost). Proto je toto hledání smyslu srdcem veškeré kultury," řekl Halík pro nejnovější číslo Psychologie dnes.

Redaktorku zajímalo, jak by rodičům poradil, jakým způsobem vysvětlovat českým dětem, že dárky nosí Ježíšek. Copak může mimino někde běhat a nosit dárky, zněla otázka.

Sám děti nemám

"Nejsem expert na náboženskou výchovu dětí, sám děti nemám, konvertoval jsem ke křesťanství až v dospělém věku a pracuji v Akademické farnosti s dospělými. Řekl bych, že je dobré rozdělit si kompetence - nechť je Santa Claus patronem těch komerčních Vánoc a nechť dítě Ježíš není taháno do výkladů supermarketů a zůstane uchováno pro ty, pro které Vánoce nejsou jen trumfováním v množství dárků a přežíráním. Považuji za dost nebezpečné používat pojem „víra" pro mýtopotetické legendy a vánoční mýty - pak se totiž může stát, že si někdo omylem myslí, že víra v Krista, tj. následování Ježíše (křesťanská víra jako existenciální akt) je něco analogického infantilní „víře na Ježíška" poletujícího za okny. Spíš bych dětem asi řekl, že jim něco hezkého koupíme, protože společně na celém světě slavíme Ježíšovy narozeniny. Ale možná děti podceňujeme: zdá se mi, že děti podobně jako lidé archaických kultur (viz o tom nádhernou studii antropologa P. Veyna: Věřili Řekové svým mýtům?) si do jistého věku uchovávají báječnou schopnost žít paralelně v mýtickém i „reálném" světě. Teprve někdy ve školním věku se tato schopnost ztrácí a dospělý už umí žít jen v jednom nebo druhém a většinou navíc od toho mýtopoetického (není-li třeba umělec) ztratil klíče," uvedl známý duchovní.

K tématu politici a Vánoce:

Rath má dvě rodiny. Pod stromečkem se však neperou
Vánoce u Čunků: Neloupím. Pro stromek se brodím i čtyři hodiny
Kolik utratí Vít Bárta za Vánoce? Možná až 21 milionů
Táta Hašek nechává zabíjení kapra na manželce
Veterinář Bělobrádek je měkký, vánočního kapra sám nezabije

Recept na salát nestačí k vánoční pohodě

A jak stráví Vánoce sám Halík? "Do Štědrého dne kromě obvyklých univerzitních a jiných povinností trávím desítky hodin nasloucháním zpovědím lidí, kteří si chtějí před svátky uklidit nejen v bytě, ale i v duši; také jsem potravou médií, která tuší, že recepty různých zpěvaček na vánoční salát lidem nestačí k sváteční pohodě. Pak přijdou vánoční bohoslužby - letos bude půlnoční z našeho kostela přenášena Českým rozhlasem Praha - a po nich několik kýžených dnů volna, kdy každoročně chci zdolat pyramidu knih, které jsem si pro ty dny během roku nashromáždil," prozradil časopisu Halík.

Související:
Věřící ministr Dobeš čeká na Vánoce přírůstek. Bude číst z Písma
Kritizuje nás i Halík? Pak je třeba se o demokracii bít, děsí se Šťastný

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …