Duka obědval s bezdomovci. Přirovnal je k Ježíši

25.12.2010 19:14

Dominik Duka se poprvé v roli pražského arcibiskupa na Boží hod sešel s bezdomovci a dalšími znevýhodněnými lidmi. Uspořádal pro ně slavnostní oběd.

Duka obědval s bezdomovci. Přirovnal je k Ježíši

Vánoce jsou všeobecně považovány za rodinné svátky. I v Česku však existuje řada těch, kteří rodinu buď nemají, nebo se s ní nestýkají - často jde například o bezdomovce či lidi s postižením.

Právě těm zpříjemnil Boží hod vánoční pražský arcibiskup Dominik Duka. Uspořádal pro ně totiž slavnostní oběd.

Oběd pro dvě stovky potřebných 

Ten se konal v sále kardinála Berana, kde se sešly zhruba dvě stovky hostů. Pro Duku to byl první vánoční oběd v nové funkci pražského arcibiskupa. S přítomnými si přiťukl sklenkou šampaňského a s každým z nich si potřásl rukou.


"O jedno bych vás poprosil, co je důležité, abyste nikdy neztratili naději, abyste se vždycky snažili znova uchytit, i když to není úplně jednoduché. Věřím vám," povzbudil hosty Duka.

I Ježíš byl bez domova 


Ten také podotkl, že i Kristus byl bezdomovcem. V tomu mu tak byli někteří z hostů akce bližší než papež nebo arcibiskup. "Opravdu, v tomto momentě jste mu blízcí, čili máte velikou šanci. Pánbůh žehnej a radostné vánoce," prohlásil Duka.

Hosté sobotního slavnostního oběda si společně zazpívali vánoční chorál Narodil se Kristus pán. K obědu se tradičně podávala polévka s játrovými knedlíčky, na výběr byla svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíkem. Každý host si také odnesl malý vánoční balíček.

Více čtěte:

Arcibiskup bude sloužit mši v katedrále sv. Víta 

Foto: vons.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…