Vyplácíte odměny? Šéf úřadu kontroval. Ve vládě jsou amatéři

30.12.2010 6:06

Dostali krajští úředníci vánoční odměny nebo i na ně dopadla tvrdá ruka vlády, která škrtá peníze, kde se dá? V Pardubickém kraji odměny zachránila vlna propouštění, na Vysočině odměny nebudou, úřad šetří dlouhodobě. Náhle razantní škrty vlády považují krajští činovníci za projev amatérismu.

Vyplácíte odměny? Šéf úřadu kontroval. Ve vládě jsou amatéři

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) nastolila tvrdý kurz rozpočtových škrtů. O peníze přišli hasiči či policisté, lékaři vyhrožují, že masově opustí republiku, pokud nedostanou přidáno, jenže ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tvrdí, že nemá kde brát. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak si v tomto škrtacím maratonu stojí úředníci, například pracovníci krajských úřadů. Dopadla tvrdá ruka rozpočtové odpovědnosti i na ně, nebo se mohu těšit na mimořádné finanční odměny vyplácené koncem roku či v lednu?

S penězi nakládáme zodpovědně, na rozdíl od státu

Zaměstnanci Krajského úřadu na Vysočině nebo v Jihomoravském kraji se proti dotazu našeho redaktora ohradili s tím, že nikdy žádné vánoční odměny nedostávali. Vyplacení jakýchkoli odměn bylo vždy spojeno se splněním mimořádných úkolů, které přesahovaly rámec běžných pracovních povinností. Pokud pracovník takový nadstandardní úkol splnil, dostal odměnu bez ohledu na to, v jakém to bylo měsíci.

Ředitel krajského úřadu v kraji Vysočina Zdeněk Kadlec si přesto neodpustil ostrou výtku na adresu vlády, když popisoval jak zodpovědně kraj nakládá se svěřenými prostředky. „Díky včasnému a přesnému odhadu dopadů hospodářské recese jsme se nedoslali do zásadních problémů s plněním rozpočtu kraje a úsporná opatření jsme mohli přijímat postupně, uvážlivě, bez prudkých otřesů. Tak by mělo vypadat i profesionální řízení státu - dohnat státní finance na kraj propasti a pak řešit situaci drastickými škrty by dokázal snad každý amatér," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kadlec.

V Pardubicích se mohou těšit na odměny, po vlně propouštění

Ředitel krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht ParlamentnímListům.cz řekl, že platy úředníků se ke konci roku snižovat nebudou, protože objem prostředků na mzdy, který schvaluje rada kraje na příslušný kalendářní rok, byl již na rok 2010 snížen téměř o 10 procent. Nepřekročení tohoto limitu bylo vyřešeno nižším počtem úředníků, tedy propouštěním. Ti, kteří zůstali na svých postech, se mohou těšit na odměny.

„Vzhledem k tomu, že během roku je na velmi nízké úrovni výše osobních příplatků k platovým tarifům a počet úředníků v porovnání s ostatními krajskými úřady je téměř na nejnižší úrovni, byla vytvořena úspora, která umožní vyplatit odměny do výše 50 procent měsíční mzdy jednotlivým zaměstnancům, v závislosti na plnění konkrétních mimořádných úkolů," sdělil redakci Forejt.

Podobně na tom je i kraj Ústecký či Středočeský. Pokud zde budou splněny zákonné důvody pro to vyplatit mimořádnou odměnu, tato bude dle finančních možností úřadu vyplacena. Případné odměny by byly hrazeny z prostředků získaných úsporou počtu zaměstnanců při nenaplněném celkovém limitu zaměstnanců úřadu.

V Jihočeském kraji budou odměny mnohem štíhlejší

I v Jihočeském kraji budou mít úředníci veselo, i když zdaleka ne takové, jako v předchozích letech. Tisková mluvčí kraje  Kateřina Pohlová-Švecová  ParlamentnímListům.cz oznámila, že odměny budou vyplaceny všem zhruba 480 zaměstnancům.

„Tyto odměny však budou nižší jak ve srovnání s odměnami vyplacenými v
roce 2009, tak i v porovnání se schváleným objemem mzdových prostředků na rok 2010. Objem vyplacených prostředků bude činit 8,857 milionu korun, což je snížení o 15 procent oproti prostředkům zbývajícím na odměny po úpravě rozpočtu roku 2010 a o 18 procent méně, než bylo na odměnách vyplaceno v roce 2009," prozradila ParlamentnímListům.cz Pohlová-Švecová.

Související:

Ježíšek Vondra nadělil stokrát víc, než jiní. Vlastním úředníkům

Ministerstvo vnitra: Platy policistů se nesníží o více než 6,3 %

Premiér Nečas: Reformy - jen špička ledovce

Zkušený Tlustý: Je to klinická smrt. Vláda už nemá šanci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…