Romové na gymnázia? Jen dva z tisíce

30.12.2010 6:37

Na rozdíl od většiny českých dětí se ty romské na gymnázia a střední školy příliš nehrnou. Většina jich tak skončí na učebních oborech.

Romové na gymnázia? Jen dva z tisíce

Drtivá většina romských dětí neuspěje ve snaze dostat se na čtyřleté gymnázium. Na to odcházejí pouze dvě romské děti z tisíce, šest romských dětí pak navštěvuje víceletá gymnázia.

Asi 68 procent Romů, kteří tak dokončí základní školu, se po ní hlásí na učiliště. Informace vyplynuly z výzkumu společnosti GAC, které zveřejnil server Eurozprávy.cz.

Konec na ZŠ?

"Sociálně znevýhodněné romské děti častěji než jejich vrstevníci končí svou školní kariéru již na základní škole. Zatímco v případě romských dětí z běžných základních škol se na žádnou střední školu nehlásí 16 procent žáků, ve zbylé populaci se podobný jev vyskytuje ojediněle," vysvětlil sociolog Ivan Gabal ze společnosti GAC. .

Její studie ukazuje, že ze základní školy jen 14 procent Romů  míří na maturitní obory, 68 procent volí raději obory s výučním listem. Přibližně jen dvě děti z tisíce se rozhodnou pro gymnázium, šest Romů z tisíce se dostane na víceleté gymnázium.


Uplatnění je nízké

"Další uplatnění na trhu práce komplikuje skutečnost, že obory s výučním listem řada učňů předčasně opouští. Z 212 romských zkoumaných dětí, které nastoupily na učební obory v letech 2005 až 2007, jich výuční list získalo 58 procent, ostatní děti buď přešly na obor jiný, nebo na čas či natrvalo vzdělávání opustily," dodal Gabal.

Studie také uvádí, že některé romské děti nedokončí ani základní školu. Zhruba 39 procent Romů ze sociálně vyloučených lokalit opouští základní školu dříve než po ukončení devátého ročníku. Předčasný odchod ze základní školy je tak u Romů osmkrát častější, než je celostátní průměr.

Více čtěte:

Romové si stěžují. Klaus to probere s Nečasem u oběda
 

Foto: radioarchiv.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…