Kdo bude vybírat šéfa policie? Bublan či Pecina, dokonce i odborář

04.01.2011 15:05

Pouze do 10. ledna bude možné podávat přihlášky do výběrového řízení na nového policejního prezidenta. V desetičlenné komisi, která má následníka Oldřicha Martinů vybrat, pak zasednou například exministři vnitra František Bublan či Martin Pecina. Oba jsou z opoziční ČSSD.

Kdo bude vybírat šéfa policie? Bublan či Pecina, dokonce i odborář

Radek John dnes ke složení výběrové komise zmínil, že zájem o funkci projevil minulý týden náměstek nyní již bývalého šéfa policie Oldřicha Martinů Ivan Bílek. Žádost o zpětvzetí do služebního poměru a převedení na pozici policejního prezidenta pak v pondělí podal i náměstek ministra vnitra a někdejší náměstek Martinů Viktor Čech. 
    

„Pevně věřím, že bude vybrán kandidát s nezpochybnitelným mandátem," prohlásil John. V komisi podle něho dál zasedne i šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek, člen legislativní rady vlády Michal Mazel, Johnovi náměstci Jaroslav Salivar a Jiří Franc, policejní psycholožka Ludmila Čírtková anebo šéf policejní ochranné služby František Snopek.
    

Podle Johna bude výběrové řízení otevřeno pro všechny příslušníky v 10. tarifní třídě. Jde například o krajské policejní ředitele, jejich náměstky, šéfy celostátních útvarů nebo jejich náměstky.
    

Ministr chce, aby byl nový policejní prezident jmenován již v polovině ledna.  Zájemci mají projít pohovorem před výběrovou komisí nebo psychologickým vyšetřením. Podle Johna musí být nový policejní prezident odborníkem, schopným krizovým manažerem s vysokou osobní integritou a politicky nezávislou osobností.

Martinů skončil ve funkci ke konci minulého roku, John jej koncem listopadu vyzval k rezignaci. Policii do výběru jejího nového prezidenta povede současný ekonomický náměstek prezidia Jiří Novák.

Čtěte také:
    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…