Kauza Drobil se podepsala na preferencích ODS. Ztrácí

07.01.2011 11:33

Neshody v koalici, kauza Drobil a sociální nejistota podporovaná stížnostmi odborových svazů posiluje důvěru voličů v levici. Podle průzkumu od společnosti SANEP by vyhrála volby a mohla by utvořit by koalici se 102 poslanci.

Kauza Drobil se podepsala na preferencích ODS. Ztrácí

Vládní koalice by v případných volbách získala o dvacet poslaneckých mandátů méně, než kolik jich má nyní. Strany ČSSD a KSČM by mohly utvořit levicovou vládu s většinou 102 hlasů. Do budoucna je možné utvoření koalice mezi ČSSD a Věcmi veřejnými.

Kauza bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila poškodila volební preference ODS. Naopak pomohla Věcem veřejným, ve které důvěra voličů trochu stoupla.

ČSSD neustále posiluje

Společnost SANEP prováděla průzkum od 30. prosince do 5. ledna 2011 a dotazovala se 11 877 lidí. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí +- 1,5 procent.

Pokud by se na přelomu prosince 2010 a ledna 2011 konaly parlamentní volby, zvítězila by ČSSD se 33,3 % hlasů. Sociální demokracie získává hlasy díky obavám ze zhoršení existenčních podmínek. Ty způsobuje příprava vládních reforem, snižování platů státních zaměstnanců a zvyšování životních nákladů.


TOP 09 se drží, ODS klesá

Na druhém místě by skončila TOP 09 se ziskem 19,1 % hlasů. Strana také postupně ztrácí hlasy, ale nejspíš se jedná o přechodný jev. ODS by skončila třetí s 16,8 % hlasů. SANEP předpokládá stagnaci preferencí ODS nebo jejich další pokles.

Komunisté by získali 12,5 % hlasů a umístili by se na čtvrtém místě. Následují Věci veřejné se 7,9 %. VV získali mnoho hlasů díky razantní obhajobě stranických priorit a kritickému postoji ke kauze Drobil.

KDU-ČSL se stále pohybuje pod hranicí pěti procent (4,7 %).

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…