Autoškolství? Musí jít o celoživotní vzdělávání, tvrdí Tržil

09.01.2011 14:27

Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila je nutné, aby se řidiči vzdělávali celoživotně. Klíčový je podle něj zejména způsob jízdy a ukázněnost.

Autoškolství? Musí jít o celoživotní vzdělávání, tvrdí Tržil

V nedělních Otázkách Václava Moravce se kromě ekonomických otázek a dalších problémů státní správy řešila i zvyšující se agresivita řidičů a počet dopravních nehod. O tomto tématu v pořadu hovořili dopravní expert VV Stanislav Huml, poslanec ČSSD Jeroným Tejc a šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Velké vozy velkou agresivitu značí

"Agresivita řidičů se silnými vozy narůstá, předjíždění zprava je nebezpečné, setkávám se s ním často," přiznal v ČT Tejc.

A právě na styl chování, který řidiči volí, se podle Tržila v tomto roce zaměří právě dopravní policie."Prioritou je zaměření na způsob jízdy, nejen rychlost," sdělil v pořadu s tím, že je dobře, že se v souvislosti s agresivními řidiči začíná hovořit i o stylu řízení vozidel. "Autoškolství by mělo být celoživotním vzděláváním," nastínil šéf policie cíle, kterých chce dosáhnout.

S tím souhlasil i Huml, podle kterého je klíčová výpověď řidičů a účastníků nehody přímo na místě, kde se stala. Právě ta se podle něho dosud stále podceňuje. A k průběhu nehody a její reflexi policií se vyjádřil i Tejc.

Důležitý je systém měření

"Musí se vytvořit systém měření, aby policie mohla zastavit viníky nehody ihned," prohlásil v pořadu Tejc s tím, že jedině tak se docílí toho, aby se na dálnici jezdilo maximálně rychlostí 130 km v hodině.

Tržil poté v závěru pořadu optimisticky prohásil, že v současné době je sice počet nehod vyšší, mívají však menší následky. "Není to jen o represi, začít se musí už v autoškolách," uvedl v pořadu a zopakoval, že důležitá je pro řidiče začátečníky zejména výchova k ukázněné jízdě.

Více čtěte:

Huml chce zrušit značky oznamující omezení rychlosti

Bárta u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

Foto: machinegun.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…