Na Zlínsku rostou dluhy za nájemné, ve hře jsou miliony

12.01.2011 15:58

Neplatičů nájemného ve Zlínském kraji přibývá. Stále více lidí není schopno platit v krizi pravidelně nájemné. Jen ve Zlíně dluží občané městu přes 18 milionů korun.

Na Zlínsku rostou dluhy za nájemné, ve hře jsou miliony

Radnicím ve Zlínském kraji přibývají dluhy z nájemného v městských bytech. V závislosti na velikosti města dlužili obyvatelé za loňský rok i několik milionů korun. Za meziroční nárůst mohou především vyšší ceny služeb, sazby nájemného i několik let trvající soudní spory. Informoval o tom mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.


Zlín evidoval k poslednímu listopadu loňského roku dluh přes 18 milionů korun, o rok dříve to bylo 16,74 milionu. "V městských domech a bytech, které nebyly prodány a zůstávají v majetku města, se zvyšuje podíl nájemníků sociálně slabších, mladých rodin s aktuálními finančními potížemi i problémových nájemníků," uvedl Dvořák.

Dluhy za nájemné hlásí celý kraj

S neplatiči nájemného se potýká i Rožnov pod Radhoštěm. Jeho obyvatelé dlužili na nájemném z městských bytů k poslednímu listopadu loňského roku přes 1,5 milionu korun včetně poplatků z prodlení. Na konci roku 2009 to bylo 975.743 Kč. "Zvyšování dluhů je dáno tím, že u největších dlužníků probíhají soudní řízení, která trvají doslova roky. Některá jsou až z roku 2007. A například dva největší dlužníci mají městu na nájemném a penále z prodlení zaplatit každý více než 280.000 Kč. V těchto případech již poplatky z prodlení dokonce překračují dlužnou částku," řekla starostka města Markéta Blinková (ODS).


Problémy s dluhy za nájemné jsou i v Kroměříži a Otrokovicích. Podle mluvčího radnice v Kroměříži Pavla Zrny je na vině především finanční krize, v menší míře pak deregulace nájemného. S dlužníky radnice individuálně vyjednává - případy zpočátku řeší upomínkami či splátkovým kalendářem. Až potom přistupuje k soudnímu vymáhání. "Evidujeme 20 žalob na vyklizení bytu. Bohužel ani soudy v této věci městům moc nepomáhají, jednání se vlečou a na rozhodnutí soudů se čeká roky," doplnil Zrna.


Jak upozornila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková, pokud město musí využít soudních a exekutorských služeb, základní dlužné nájemné se zvýší na pětinásobek i více. "Bohužel těchto případů přibývá," dodala.


Radnice většiny měst se už velké části původního bytového fondu zbavila formou privatizace. Nechala si jen část, vesměs jako byty pro mladé nebo domovy pro seniory.

Klement Gottwald už nebude čestným občanem Zlína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ato

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…