Paroubkova pevnost padla. Benda neobhajuje

15.01.2011 12:17

AKTUALIZOVÁNO Ve čtyřech krajích dnes sociální demokraté volí nové vedení krajských organizací. V Ústeckém kraji zřejmě došlo k velké porážce expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Jeho spojenec, krajský předseda Petr Benda, se údajně rozhodl neobhajovat svůj post.

Paroubkova pevnost padla. Benda neobhajuje

"Řekl, že nebude dále usilovat o funkci krajského předsedy. Že odchází bez hořkosti, a že bude rád rád spolupracovat s novým vedením," sdělil Aktuálně.cz chomutovský sociální demokrat Roman Houska.

Sám Paroubek není jednání přítomen, ač svou účast avizoval. „Na žádnou funkci nekandiduji, proto neočekávám nic," byla jeho strohá odpověď na ranní dotaz ParlamentníchListů.cz, co od konference očekává.
Poté, co se Benda rozhodl neúčastnit volby předsedy, vyvěsil Paroubek na webu VašeVěc.cz článek, ve kterém spílal "křivákům" a novinářům.

Benda  bývá médii označován za muže, jehož jméno je spojováno s řadou kauz.

Konference podle informací ParlamentníchListů.cz probíhá v poklidném duchu. Z jednotlivých hlasování je znát převaha protibendovského křídla. Jediným kandidátem na předsedu krajské ČSSD je nyní náměstek hejtmana a předseda ČSSD v Ústí nad Labem Arno Fišera.

Zajímavý průběh měla rovněž konference strany v Ostravě. Michalu Haškovi unikla krajská nominace na předsedu strany díky neplatným hlasům.

Sestřelí mu Bendu?

Čtyři ze sedmi okresních organizací ČSSD na Ústecku už vyjádřily veřejně úmysl Bendu tentokrát nezvolit. Jak ParlamentnímListům.cz sdělil zdroj obeznámený se stranickým děním v kraji, v Bendův sobotní neúspěch hovoří následující čísla.

Proti jeho zvolení jsou tři nejsilnější okresy v kraji, Ústecký (29 delegátů), Mostecký (31) a Chomutovský (29). K těm se v sobotu prý přidá i organizace děčínská, kterou vede právě Bendův sok Foldyna. Naopak pro Bendu by měl hlasovat "jeho" okres Teplice (28 delegátů), Litoměřice (20-22) a konečně Louny (24).

Pokud by tedy pro Bendu hlasovali všichni delegáti z jemu nakloněných okresů, dostal by jen 74 hlasů. Nicméně minimálně na Lounsku je podle zdroje ParlamentníchListů.cz podpora všech delegátů ne zcela jistá.

Ke všemu zřejmě Paroubkovi skončí příkladná podpora v ústecké krajské organizaci ČSSD. Má mu být na konferenci dáno najevo, že na poslaneckou kandidaturu na Ústecku může napříště zapomenout.

Komárek? No to snad ne

Konference také zaujímají stanovisko k volbě čestného předsedy. Jediným kandidátem je Valtr Komárek. Minulý čestný předseda ČSSD Slavomír Klaban, který byl po listopadu 1989 spoluzakladatelem obnovené ČSSD, zemřel loni v červnu.

Komárek ale podle Paroubka neoplývá duchovně-morálními schopnostmi, kterými by se někdo, kdo se o pozici čestného předsedy uchází, disponovat. Podle něho navíc chybí Komárkovy to zásadní - neoplývá totiž žádnými "vynikajícími zásluhami" v rámci ČSSD. Komárkovo čestné předsednictví tak exšéf ČSSD odsoudil s tím, že by rozhodně pro stranu nebylo přínosem. Spíš právě naopak.

Foto: Hans Štembera, Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…