Zdravotní sestry: Nátlaková akce doktorů se nám nelíbí. Nepřipojíme se k ní

21.01.2011 14:42

Česká asociace sester se nebude připojovat k akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, neboť s takovou formou protestu nesouhlasí. Sestry prý nebudou podávat žádné výpovědi a ani nepřipravují podobnou formu protestu, jako lékaři.

Zdravotní sestry: Nátlaková akce doktorů se nám nelíbí. Nepřipojíme se k ní

K napjaté situaci v nemocnicích se po mimořádném sněmu předsedkyň a předsedů sekcí a regionů vyjádřila i Česká asociace sester. Dosud s doporučeními pro své členky vyčkávala, jen varovala, že když budou zvýšeny platy lékařům, nemělo by to být na úkor sester.

„Forma protestu odborů se nám nelíbí a tak se k ní nepřipojíme. Nevrhá ani dobré světlo na české zdravotnictví jako celek, nebudeme organizovat podobnou akci," uvedla šéfka asociace a bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.  

Podle jejího názoru a i názoru Asociace je to velmi odpovědný postoj, a to vzhledem k pacientům a také veřjenosti, kteří jsou zmateni akcí lékařů a obávají se toho, co by nastalo, kdyby k 1. březnu odešlo až čtyři tisíce doktorů.  Sestry tak chtějí přispět při stabilizaci zdravotnictví. "Doufám, že na nás vláda v souvislosti s naším postojem nezapomene," podotkla Jurásková.

Asociace podle jejích slov bude totiž navíc podporovat i všechny reformní kroky ministra zdravotnictví Leoše Hegera. 

Sestry podle Juráskové by také měly dostat přidáno. Jenže nyní se spíše obávají toho, že s odchodem lékařů se budou zavírat některá nemocniční oddělení i celé nemocnice, takže přijdou o práci. „Reálně hrozí, že přijde o práci asi devět tisíc sester," zdůraznila Jurásková.

Sestry se dočkají prodloužení registrací

Náměstek ministra Hegera Petr Nosek pak postoj zdravotních sester přivítal. Spolu s poslancem a místopředsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví Markem Šnejdrem zmínil, že je v přípravě zákon, jenž umožní prodloužit registrační období sester a také změnu u zdravotnického vzdělávání. "Jde o velkou novelu o podmínkách vzdělávání nelékařů. Tato novela je potřebná, neboť zaostáváme zde za vyspělým světem," řekl Šnajdr.

SLEDUJEME Exodus lékařů

V řadě míst republiky stále díky akci Děkujeme, odcházíme hrozí krach péče, nejvíc je zasažena Vysočina s téměř 60 procenty výpovědí. Průměr Česka se blíží devatenáct procentům, v Praze chce odejít deset procent lékařů z nemocnic. Ministr zdravotnictví Heger dnes o situaci jednal s premiérem Petrem Nečasem, ale žádný konkrétní závěr oba politici novinářům nesdělili.Heger pouze zopakoval, že nechce žádat vládu o peníze navíc, vláda mu je ani nedá.

Podle České lékařské komory se dají peníze na platy lékařů a sester získat potlačením korupce, Heger už vydal protikorupční strategii, která je pro nemocnice řízené státem závazná.

Související: Kubek a děsivé grafy: Chce se vám zvracet?


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…