Řekli Vám: Michálku, ty prase? Ne do očí, dozvěděl se Kraus

22.01.2011 11:21

Jan Kraus hostil v pátek Libora Michálka. Ve své show na Primě – v pořadu mírumilovném, téměř láskyplném a plném porozumění. Jakkoli je moderátor jindy přísný, ironický a útočný, u Michálka znatelně pookřál. Padala dokonce i slova jako hrdina.

Řekli Vám: Michálku, ty prase? Ne do očí, dozvěděl se Kraus

"Vy jste si nahrál ten materiál, který ukázal na tu šmelinu a lidi vám začali říkat práskač," zavzpomínal Kraus na start "kauzy Drobil".

Michálek si tehdy nahrál několik schůzek se svými spolupracovníky ze Státního fondu životního prostředí a z jejich konverzací vyplynulo, že se fond zhusta hemží korupcí. Prsty v tom měl mít i ministr Pavel Drobil, který sice obvinění odmítl, ale přesto rezignoval. Prý proto, že pochybil ve výběru svých spolupracovníků - těch, kteří korupci organizovali, samozřejmě.

Kraus připomněl, že některé postavy veřejného života se o Michálkovi už vyjádřily nelichotivě. Bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák o něm například řekl, že je "estébák". Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek reagoval "jehovistou". "Někdo z Hradu se o vás zmínil, že jste jehovista," citoval moderátor Hájkův výrok pro ParlamentníListy.cz. Michálek jen pokýval hlavou.

Více:

Knížák se naštval na Drobilova kata: Odporný estébáku...

Jakýpak estébák, spíše jehovista, říká o Michálkovi Hájek

"Jsou politici, kteří vám řeknou: Michálku, ty jsi prase?" ptal se Kraus. Do očí prý ne. Tak se to neříká.

Já si myslím, že jste hrdina

"Já si myslím, že jste hrdina," pokrčil moderátor rameny. V podstatě Michálka ani nenechal příliš mluvit. "Nahlásil jste přece zlodějnu. To je, jako kdybyste mě viděl krást auto, nahlásil mě a byl za to práskač."

"Ono je to z jejich pohledu logické, že jsem práskač," kývl Michálek. "Protože se tohoto typu lidí bojí, chtějí je očernit, nějak označkovat. Aby si pak další lidé dávali pozor na to něco hlásit." Sám prý šel s nahrávkami ze všeho nejdřív za ministrem Drobilem. Ten mu řekl, ať důkazy buď zničí, nebo s nimi jde na policii. Michálek ale šel za premiérem Petrem Nečasem, který na něj prý neměl čas, jen ho odkázal na příslušného úředníka.

Michálkovi proto došla trpělivost, poradil se s právníky, zda je vhodná doba, a předal důkazy policii. "Když vám vysvětlili, že si nemáte stěžovat, tak jste šel na policii," smál se Kraus.

A šel také za MF Dnes. "Pro jistotu jsem to předal i novinářům. Kdyby se něco přihodilo," poznamenal. Moderátor chtěl vědět, jestli mu někdo "nejde po krku", jestli nemáme čekat nějakou "nešťastnou náhodu". Prý nikoliv.

Kdybyste byl ministrem, měl bych klid na duši

Po vypuknutí kauzy se ukázalo, že Michálek už v létě - jen s podezřením a bez důkazů - navštívil i ministra vnitra Radka Johna. Ten ho přivedl k nápadu schůzky si nahrát a nepřímo mu doporučil investigativního novináře Janka Kroupu, za kterým Michálek nakonec opravdu šel.

"Ano, muže jako vy tu potřebujeme," lichotil mu opakovaně Kraus. "Proč vám vůbec nenabídli to ministerské místo? Jó, takovej klid bych měl, kdybych za ministra měl Michálka! To bych se nebál zakomplexovaný společnosti, která tvrdí, že když někdo nahlásí zločin, je to práskač."

Michálek se zase jen pousmál. Moderátor ho prakticky nepustil ke slovu, ale jemu to očividně nevadilo. Koneckonců, neříkal nic, co by nerad slyšel. Co bude dělat dál, Michálek neví, prý ale nějaké nabídky má. Ze všeho nejdřív chce počkat na to, jak to dopadne na fondu. Vyšetřování běží. "Nemám rád nedokončené věci," podotkl.

Někdo čestný se najde jednou za 15 let

Samotného Michálka prý nikdy nenapadlo, že by si ze zakázek "trochu udloubl" pro sebe. Prostě viděl zločin, tak ho nahlásil.

"Petr Pithart tu asi byl naposled, kdo nahlásil úplatek," kontroval Kraus. "To je 15 let. Jednou za 15 let tady někdo ohlásí zločin. To proto jsem si vás chtěl užít, víte? Teď budu zas 15 let čekat."

Sledovali jsme: Kauzu Drobil

Více o Show Jana Krause:

Dosud nejtvrdší hádka v Show Jana Krause. Politik málem odešel

Kraus zesměšnil mladou křesťanku, co fotila porno. Ale jak

Kraus ukázal divákům obnaženou Kristýnu Kočí. To byl jen začátek

Jan Kraus nezklamal: Mluvil o politicích, co honí děvky

Kalousek u Jana Krause. Divačce hrůzou vstávaly vlasy

Tůma byl u Krause. Tím to ale vůbec neskončilo

Vít Bárta v Show Jana Krause: Kdo to neviděl, asi neuvěří

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…