Příště bez tahanic, šéfa policie jmenuje Hrad. Odpůrce? Radek John

25.01.2011 11:54

Poslanec a předseda pražské ODS Boris Šťastný přišel s návrhem, že by měl policejního prezidenta i pro příště jmenovat i odvolávat prezident republiky na návrh ministra vnitra a se souhlasem vlády. Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz z okolí prezidenta republiky se tento návrh líbí právě i Václavu Klausovi. Redakce se zajímala o názory politiků i expertů na bezpečnost.

Příště bez tahanic, šéfa policie jmenuje Hrad. Odpůrce? Radek John

Premiér Petr Nečas sice ministru vnitra Radku Johnovi ustoupil a ten jmenoval policejním prezidentem Petra Lessyho. Sám Šťasný však dříve uvedl, že aby se zabránilo podobným tahanicím, mohl by podle tohoto principu být jmenován policejní prezident příště.

Podle Johna by se funkce více politizovala

Zatímco Šťastný míní, že by se tímto způsobem politizace omezila, ministr Radek John si myslí, že by se naopak zvětšila.

SLEDUJEME téma policejní prezident

„Obávám se, že by se znásobila politizace volby a odvolávání policejního prezidenta. Rovněž si myslím, že by došlo k rozkolísání vyváženosti české ústavní moci, kdyby se jednostranně posílila pravomoc prezidenta republiky. O to víc v souvislosti s přímou volbou," řekl ParlamentnímListům.cz John. Premiérův mluvčí Jan Osúch redakci řekl, že premiér ponechá tento dotaz bez reakce.

Bývalému policejnímu prezidentovi, generálmajorovi Oldřichu Martinů, na kterého John tlačil, aby odstoupil, se naopak Šťastného nápad zamlouvá.

Martinů má opačný názor

„Vítám jakékoli kroky, které posílí nezávislost institutu policejního prezidenta. Toto bych podpořil. Pokud to prospěje nezávislosti, jsem tedy pro podobný princip jako je u jmenování náčelníka generálního štábu. Bezpečnost státu a veřejný pořádek jsou velice důležité, čili nenamítám nic proti tomu, aby policejního prezidenta jmenovala hlava státu na návrh ministra se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru," řekl ParlamentnímListům.cz Martinů.

Podle bývalého policejního prezidenta by tak nebyl policejní prezident závislý pouze na nominaci jedné osoby - ministra vnitra. Martinů se ale současně domnívá, že by měl mít policejní prezident jasně časově omezený mandát, kdy by bylo přesně určeno, na jak dlouho může být případně prodloužen.

Současný systém je podle Vidíma dobrý

Místopředseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím z ODS je ale naopak zastáncem současné legislativní úpravy. Podle něho systém založený na kariérním řádu je správný, i když při jeho současné konkrétní aplikaci vznikly pochybnosti a kdy se podle něj výběr nezvládl.

„Je třeba, aby měl každý policista, který na sobě pracuje a nic neprovedl, možnost kariérního postupu a mohl postoupit na žebříčku výše na základě své kvalifikace. Pokud jde o to, že v současnosti je policejní prezident de facto neodvolatelný, tak se domnívám, že to naopak posiluje jeho nezávislost. Pokud totiž neprovede nic nelegálního, nemůže být odvolán ministrem, i kdyby se tomu konkrétnímu ministrovi třeba nelíbil. Pak je jedno, kdo je ministrem," řekl redakci Vidím.

Bublan považuje návrh za nelogický

Předseda Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan z ČSSD je spíše zastáncem právní úpravy, která zde byla dříve. Tedy, aby byl policejní prezident jmenován ministrem, se souhlasem vlády po projednání ve sněmovním výboru. Nesouhlasí ale s tím, aby do procesu jmenování vstupoval prezident republiky.

„V případě jmenování náčelníka generálního štábu Armády České republiky vyplývá prezidentova pravomoc kromě zákona i z toho, že dle ústavy je vrchním velitelem ozbrojených sil. Tam je to logické. Kdyby takové jmenování bylo i u policejního prezidenta, tak se můžeme ptát, proč by neměl jmenovat prezident republiky i nejvyššího státního zástupce, generálního ředitele hasičského záchranného sboru či vězeňské služby," řekl ParlamentnímListům.cz Bublan.

Výběrové řízení

Bublan je proti tomu, aby byl zrovna policejní prezident vyjmut ze služebního zákona, když další výše jmenování funkcionáři mu podléhají. Přijde mu to nelogické a nesystematické. „V takovém kroku vidím určitou konkrétní účelovost kolem současných problému se jmenováním šéfa policie. Logiku takový návrh podle mě ale nemá," dodal Bublan.

Při výběru policejního prezidenta se nejprve se musí vybírat z uchazečů v 11. třídě, což jsou náměstci policejního prezidenta. Až pak v případě nedoporučení komise nikoho přihlášeného v 11.třídě může přijít řada na ostatní uchazeče v 10. třídě tím, že se vypíše výběrové řízení. To byl i případ Lessyho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …