Byty a domy nikdo nechce. Jejich ceny tak výrazně klesly

27.01.2011 7:59

Především větší, tedy třípokojové byty, ale i rodinné domy lze nyní pořídit za výrazně nižší cenu než třeba před pěti lety. Důvodem je nízký zájem nakupujících, který nutí prodejce ceny snižovat.

Byty a domy nikdo nechce. Jejich ceny tak výrazně klesly

Uvažujete-li o nákupu většího bytu či rodinného domu, neměli byste dlouho dávat. Právě ceny nemovitostí, respektive třípokojových bytů a větších rodinných domů, totiž kvůli nezájmu padají. Informaci přinesly čtvrteční Lidové noviny.

Zatímco třeba před třemi lety se třípokojový byt v pražském paneláku prodával i za více než tři miliony, dnes jej lze sehnat i za cenu okolo milionů dvou. Klesat by přitom měly ceny i u bytů v novostavbách.

Předražené byty bez spojení = nezájem

"Zde vidíme ceny o 15 až 20 procent nad jejich reálnou hodnotou a hlavně ochotou kupujících za tuto cenu kupovat. Byty jsou předražené, lokality bez infrastruktury - lidé tam nechtějí," vysvětlil deníku důvody snižování cen bytů v nových developerských projektech obchodní šéf společnosti Next Reality Group Robert Hanzl.

Situace ale není všude stejná. Zatímco zejména u starších nemovitostí na "špatných" adresách ceny výrazně klesají, v lokalitách, kde se poptávka rovná nabídce, nebo ji i převyšuje, mohou ceny naopak stoupat.

Příčína nižší poptávky? Krize

Vývoj cen nemovitostí se přitom změnil po začátku ekonomické krize. Ještě v letech 2006 a 2007 byl totiž rozdíl mezi nabídkou a poptávkou téměř nulový. Zájemci o nemovitosti byli tehdy ochotni kýžený objekt dokonce i přeplatit.

V současnosti ale lidé více šetří, a tak si dávají pozor i na předražené nemovitosti. I jejich majitelé jsou naopak více než v minulosti nakloněni nakupujícím, a tak často zlevňují nebo přistupují na neobvyklé podmínky, jež zájemci o koupi kladou.

Více čtěte:

  • Nový občanský zákoník: Lidem vadí výpovědi z nájmů bytů
  • Jankovský se deregulace nebojí. Situace se nevyhrotí
  • Jankovský: Ministerstvo podává nájemníkům pomocnou ruku
  • Foto: kupnet.cz

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

    Naše obrana

    Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

    15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

    Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…