Heger nese lékařům peníze. Petice Halíka a dalších roste

28.01.2011 7:44

V průměru deset popisů za minutu přibývalo ve čtvrtek pod internetovou peticí „SOS zdravotnictví", která plně podporuje požadavky odcházejících doktorů v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Požadavky na navýšení platů nemocničních lékařů přitom dnes mohou být uspokojeny - ministr zdravotnictví Heger jim má dát návrh na zvýšení prostředků o dvě miliardy.

Heger nese lékařům peníze. Petice Halíka a dalších roste

Ve čtvrtek krátce před třetí hodinou bylo na počítadle vyjadřujícím, kolik už má petice podporujících osob uvedeno číslo 20 451 a jejich počet se každou minutu zvyšoval. V půl deváté večer už tak bylo pod peticí 22 026 elektronických podpisů.

Petici založilo 24 osob, mezi nimiž nechybí i mediálně známé osobnosti jako herečka Tereza Brodská, její životní partner fotograf Herbert Slavík, spisovatel Ivan Klíma či chirurg Pavel Pafko. Vzápětí po vzniku petice své nacionále pod dokument přidali například filozof a kněz Tomáš Halík, herci Jiří Suchý, Pavel Zedníček nebo Jiřina Jirásková, či básník Jan Vodňanský.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Všechno lze ošidit...

Podle internetového odborníka Jana Mazánka ze společnosti Anebo lze podobná internetová hlasování zneužít. Nicméně „to, že vám po odeslání třeba tří nesmyslných podpisů stránka oznámí, že váš hlas byl přijat ještě neznamená, že takový hlas skutečně prošel," upřesnil Mazánek.

Podle něj může být hlasování zabezpečeno až formou zpětné vazby, která při hlasování není očividná. „Podmínkou nicméně je, aby hlasovaní vyplňovali data, která lze následně spárovat a zjistit tak, zda nepochází od jednoho respondenta více podpisů," doplnil Mazánek. Poznamenal nicméně, že záleží na tom, nakolik ten, kdo petici vyhlásil, stojí o její serióznost či naopak jen o počítadlo kliků.

Dnes se rozhodne

Už ve středu smysl dokumentu vysvětlil ParlamentnímListům.cz už jmenovaný Halík. "Je třeba vědět, že lidem s autoritou ve společnosti není lhostejné, co se ve zdravotnictví děje," řekl s tím, že dokument má sloužit jako výzva k jednání.

Petici adresovali signatáři šéfu vlády Petru Nečasovi (ODS) a ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09).

Pátek je dnem, kdy se všichni dozvíme, zda si odcházející lékaři svojí nátlakovou akcí vynutili peníze navíc či nikoliv. Dopoledne se s nimi totiž sejde ministr Leoš Heger, který dostal od koalice mandát dohodnout se s lékaři. Nicméně mandát a jeho rozsah je zatím tajný.

Lékařům by podle dostupných informací mělo být slíbeno navýšení mzdových prostředků z fondů zdravotních pojišťoven o dvě miliardy korun. Kompromis by měl být podmíněn zrušením deseti tisíc lůžek akutní zdravotní péče. Zda Lékařský odborový klub a Česká lékařská komora návrhy přijmou, není zatím jasné. Výsledek jednání se očekává před desátou hodinou dopoledne. (Více ZDE)

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…