Lékaři se budou radit co dál, když jim Heger plány „zhatil“

01.02.2011 9:43

Nespokojení lékaři budou dnes řešit další kroky, jak prosadit své požadavky a především zhodnotí dosavadní průběh jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Ten se v pondělí s odbory nedohodl. Odmítá jim totiž garantovat, že slíbené dvě miliardy korun půjdou jen na platy lékařů nebo že nemocnice vezmou všechny doktory po stáhnutí výpovědí zpět.

Lékaři se budou radit co dál, když jim Heger plány „zhatil“

Ministr Heger totiž po pondělním jednání s odbory a zástupci České lékařské komory řekl, že se nyní vrací jednání na úplný začátek, neboť dostal od odborářů překvapivě vazalskou smlouvu, jenž tlačí na vládu ve věcech,  které nemají nic společného s původní, tedy páteční dohodou. Návrh smlouvy lékařů proto odmítá.

Pondělní jednání Hegera s odbory zde:  Krach: Heger se s lékaři neshodl. Kolem jednání návrat k bodu nula

„My jsme se domnívali, že jsme minulý týden učinili maximum možného, ale dnes jsme obdrželi od Lékařského odborového klubu návrh smlouvy, která vše vrací zpět a naše sliby neguje jako neurčité, nedávající žádné garance a nepodporující žádné požadavky odborové dohody," řekl k tomu nazlobeně ministr.  

Sledujeme téma EXODUS LÉKAŘŮ
OBRAZEM Krach jednání
DOKUMENT Co Heger odmítl

"Ty slíbené dvě miliardy ale stále platí změnou úhradové vyhlášky," ubezpečil přesto Heger.

Voleman: Akci Děkujeme, odcházíme bych neukončoval

„Za současných okolností není možné akci ukončit," řekl v dnešním rozhovoru Radiožurnálu člen předsednictva Lékařského odborového klubu a předseda odborové organizace Vinohradské nemocnice Miloš Voleman. Ten již podobně hovořil v pondělním pořadu České televize Události, komentáře.

Akci Děkujeme, odcházíme by podle Miloše Volemana bylo možné ukončit teprve v okamžiku, kdy by vláda na pondělní dohodu přistoupila. „To je z naší strany minimální požadavek," zmínil Voleman dnes v Ranním interview Radiožurnálu.

Zpět na základě kolektivní smlouvy vyššího stupně

Připomněl, že protestující lékaři chtěli také od samého začátku dvě garance. „Aby finance šly přímo za lékaři a nebyly zneužity na něco jiného. A aby lékaři, kteří se budou chtít vrátit, se do nemocnic vrátit mohli," vysvětlil s tím, že žádné další požadavky lékaři neměli a od některých dokonce ustoupili.

Lékaři podle něj požadovali, aby je nemocnice přijímaly zpět na základě kolektivní smlouvy vyššího stupně. „Je to institut, který v naší legislativě existuje, používá se velmi málo, ale je to zcela zákonný postup. Ale pan ministr ho odmítl," vysvětlil Voleman a předestřel domněnku, že ministerstvo vůli k vyřešení situace skutečně mělo a snad i má.

Heger naslouchá "našeptávačům"?

Naznačil ale, že ministr Heger naslouchá různým "našeptávačům." "Já vám to řeknu konkrétně. Včera pan poslanec Šťastný řekl jednoznačně v pořadu Události, komentáře, že byl proti té dohodě a ještě přes víkend intervenoval u pana ministra, ať na žádnou dohodu nepřistoupí. Tedy asi odtud vane vítr," dodal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…