Agentura pro začleňování Romů omezuje působnost

03.02.2011 15:53

Vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách okamžitě ukončí své působení v Holešově na Moravě. Bude tak spolupracovat jen se šesti městy, původně začala pracovat ve 23 městech, obcích a regionech.

Agentura pro začleňování Romů omezuje působnost

Jak upozornil Český rozhlas, v Holešově probíhá rychlá rasová segregace, což je velký problém. "Vedení města Holešov praktikuje segregační praktiky namísto integračních a chceme mu i ostatním městům dát jasný signál, že takový postup není slučitelný s působením agentury," uvedl vrchní ředitel sekce pro lidská práva Úřadu vlády Czeslaw Walek, jenž je členem monitorovacího výboru. Experti prý rozhodli o vystěhování více než sedmi desítek obyvatel holešovské Školní ulice na okraj města do kontejnerových domů.

Mezi městy, kde spolupráce končí, je i Roudnice nad Labem. Podle lokálního koordinátora Jakuba Grygara to oslabí pozice neziskových organizací, které se romské problematice v Roudnici věnovaly několik let. Grygar ale i tak doufá, že dosavadní práce nebyla zbytečná.

„Pokud nové vedení města přijme postup práce a kroky, na kterých jsme se v rámci lokálního partnerství dohodli, tak si myslím, že Roudnice má velkou šanci, aby stihla podat investiční projekty a mohla využít potenciálu, který agentura pomohla spoluvytvořit. V tomto ohledu by to potom nebyla promarněná šance," uvedl Grygar pro Český rozhlas.

V Česku přes 300 chudinských domů a čtvrtí

Město Ústí nad Labem chce pokračovat v práci s Romy hlavně ve čtvrtích Předlice a Mojžíš. „Rádi bychom obnovili lokální partnerství a spolupracovali s akčními skupinami, které jsou specializované přímo na dané sociálně vyloučené lokality," sdělila pro rozhlas náměstkyně ústeckého primátora Zuzana Kailová.

Podle pár let staré odborné analýzy existuje v Česku přes 300 chudinských domů a čtvrtí. V těchto takzvaných ghettech žije až 80 tisíc lidí, převážně Romů.  Většina nemá práci a tak rodiny bývají závislé na sociálních dávkách, přičemž děti končívají ve speciálních školách.

Poradci agentury radí ve vzdělávání, bydlení, bezpečnosti či zaměstnávání. Sepisují i žádosti o evropské dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…