Prezident Klaus: Potřebujeme dalšího Reagana a Thatcherovou

04.02.2011 20:58

Centrum pro ekonomiku a politiku ve čtvrtek uspořádalo přednášku ke stému výročí narození amerického konzervativního prezidenta Ronalda Reagana, který by se v neděli dožil sta let. Akci, která probíhala v angličtině, moderoval prezident Václav Klaus.

Prezident Klaus: Potřebujeme dalšího Reagana a Thatcherovou

Hlavní příspěvek přednesl exporadce britské premiérky Margaret Thatcherové, bývalý šéfredaktor amerického konzervativního časopisu National Review a současný ředitel Rádia Svobodná Evropa v České republice John O´Sullivan, kterému v Česku vyšla knížka Prezident, papež a premiérka o spolupráci Reagana, Thatcherové a papeže Jana Pavla II. na porážce komunistického bloku.

Klaus oceňuje více to, co udělal Reagan v Americe

Klausova teze je, že role Ronalda Reagana při zhroucení komunismu byla velice důležitá a jeho pád urychlil, nicméně při konci komunismu byly podle Klause o něco významnější interní problémy totalitního systému.

"Pro mě, když jsem v osmdesátých letech sledoval Ronalda Reagana, bylo pro mě mnohem více důležité než jeho účast na konci studené války, to co udělal v doma v Americe a jak změnil ideové a ekonomické klima ve své zemi. Jeho důraz na svobodný trh, stranu nabídky, to bylo absolutně klíčové a to pro nás byla opravdová naděje," řekl prezident Klaus.

"Nyní potřebujeme dalšího Reagana a Thatcherovou, protože jsme nyní ztraceni podobným způsobem, jako byl svět v době jejich nástupu," řekl Klaus, který již v minulosti prohlásil, že by Evropská unie potřebovala sametovou revoluci.

Americký sen jak z hollywoodského filmu

John O´Sullivan připomněl ve svém příspěvku výrok premiérky Thatcherové, že Reagan vyhrál studenou válku bez jediného výstřelu. Reagan také podle něho také oživil americkou ekonomiku a potlačil stagflaci-tedy hospodářský pokles spojený s inflací, který v té době sužoval i Spojené království. Obnovil demokratický kapitalismus.

Podle O´Sullivana Reagan oživil též sebedůvěru a ducha amerického národa a oživil americký sen, jehož byl sám ztělesněním. Životní příběh bývalého hollywoodského herce Reagan by se hodil do hollywoodského filmu.

Doufám, že jste všichni republikáni

O´Sullivan také hovořil o negativním vztahu médií k Reaganovi, který se zlepšil, když se prezident choval velice statečně potom, co na něj byl spáchán atentát. "Doufám, že jste všichni republikáni," vtipkoval Reagan těsně před tím, než mu lékaři operovali vážná zranění.

Druhý důležitý faktor byl, že sklidil uznání za to, že chvíli po jeho odchodu se ve východní Evropě zhroutil komunismus. Mozaikou svých postupných kroků nahlodával sovětský režim: hvězdné války, snížení cen ropy, pomoc Afghánistánu, pomoc polské Solidaritě a podobně.

Zkreslující média

I když Reaganův význam mnozí zpochybňovali, nakonec po skončení studené války i sovětští aparátčíci přiznali, že na Reaganovu ideologickou, hospodářskou i vyzbrojovací ofenzivu neuměli odpovědět.

Média často zobrazovala Reagana jako přátelské osla, ale O´Sullivan ukázal několik příkladů, že Reagan měl promyšlenou strategii. "Zaujalo mě, když jste hovořil zkresleném zrcadle amerických médií. Myslel jsem si, že toto existuje jenom v České republice," povzdechnul si prezident.

George Soros

Během diskuse se dostalo i na známeho finančníka a spekulanta George Sorose, kterého prezident Klaus nemá příliš v lásce. "Chtěl se účastnit dění u nás, ale my jsme mu řekli ne, proto mě také nemá rád," podotkl prezident, který Sorosovo působení vnímá stoprocentně negativně.

O´Sullivan zmínil, že právě Soros kritizoval při počátku nedávné ekonomické krize neregulovaný kapitalismus-tržní fundamentalismus. O´Sullivan ale dodal, že krize nevznikla díky kapitalismu, ale naopak kvůli zásahům americké vlády a americké centrální banky podporou levných inflačních peněz.

Gandalovič a Žlutý pes

Do debaty se zapojil i poslanec Petr Gandalovič, o němž se hovoří, že by mohl být velvyslancem ve Spojených státech. Podal dotaz, proč Reagan neuspěl ve snížení státního dluhu a naopak ho navýšil. Na to O´Sullivan odpověděl, že Reagan neovládal kongres a nemohl v něm prosadit rozpočtové škrty. Podle Klause se také efekty určitých opatření projeví vždy s určitým zpožděním.

Do debaty se zapojil i zpěvák Žlutého psa Ondřej Hejma, který měl ten den shodou okolností narozeniny. Zeptal se, proč americká média nenáviděla amerického prezidenta Reagana a Georhe Bushe ml. Podle O´Sullivana jde o určitou kulturní sebenenávist elit, které nenávidí západní hodnoty.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …