Topolánek se u policie zaručil za Bartáka. Korupce nebyla

06.02.2011 7:12

Expremiér Mirek Topolánek se podle víkendové Mladé fronty Dnes (MfD) loni sám přihlásil protikorupční policii, aby poskytl alibi bývalému ministrovi obrany Martinu Bartákovi. Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss prohlásil, že po něm chtěl Barták v únoru 2008 miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou.

Topolánek se u policie zaručil za Bartáka. Korupce nebyla

Zdroj MF Dnes prozradil, že Topolánek poskytl alibi Bartákovi. Prý spolu byli na recepci v Centreville u Washingtonu a žádná žádost o peníze nepadla.

Topolánek se zaručil za schůzi ve Washingtonu

Topolánek se měl sám ozvat detektivovi protikorupční policie nedlouho poté, co loni na podzim Cabaniss o údajném Bartákově požadavku řekl v rozhovoru pro MfD.

Cabaniss tvrdí, že se událost stala v únoru 2008 ve Washingtonu na akci pořádané českým velvyslancem. Mezi hosty byli i Barták, Cabaniss a jeho kolega z Tatry, šéf její americké pobočky Duncan Sellars, který potvrdil Cabanissova slova.

MfD píše, že je několik možností, proč by Topolánek nabídl policii svou výpověď - buď chtěl pomoci Bartákovi, nebo cítil potřebu říct vyšetřovatelům pravdu, anebo tušil, že by se ve spise mohlo objevit i jeho jméno.

Vyřešit to s Pragou a ministerstvem

O Topolánkovi je řeč také na zvukovém záznamu schůzky ředitele Tatry Ronalda Adamse a vlivného obchodníka Michala Smrže, o němž MfD informovala ve čtvrtek a který je součástí policejního spisu. Tento záznam dokládá údajnou snahu o korupci při řešení problémů Tatry.

Smrž nabídl Adamsovi, že pokud Tatra zaplatí, je schopen vyřešit jeho potíže s firmou Praga a ministerstvem obrany. Byla ohrožena zakázka na 2,7 miliardy korun. V pozadí všeho byl podle některých lidí údajně zájem společnosti Praga, která s Tatrou spolupracovala jako subdodavatel automobilových dílů - náprav a převodovek.

V polovině prosince 2006 Tatra podepsala s ministerstvem obrany smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy. O několik měsíců později ale severomoravská automobilka ukončila s Pragou kvůli údajně nekvalitním dodávkám dílů spolupráci.

Tavolám Topo a řeknu mu, že jste ochoten platit

Smrž se podle záznamu tvářil, že klíčovou osobou je Topolánek. "Zavolám Topo (přezdívka pro premiéra - pozn. red.) a řeknu mu o naší debatě a že jste ochoten platit...," říká na nahrávce Smrž.

Teď ovšem podle MfD autentičnost svých slov popírá. "S panem Adamsem jsem se v minulosti sešel několikrát a vždy jsem s ním jednal výhradně o možnostech naší spolupráce při vývozu tater," napsal MfD Smrž. Dodal, že netuší, o jakých penězích a pro jaké lidi z ministerstva obrany měla být řeč. Zvukový záznam považuje za omyl, nebo podvrh.

Během pár týdnů by mělo padnout rozhodnutí o tom, zda policie někoho obviní, či případ zastaví. Barták, Smrž a představitel společnosti Praga Petr Ptáček obvinění popírají.

Související:

Další nahrávka potvrzuje korupci v kauze Barták 

Bratři "Topol" a "Kalous" jdou spolu po Vondrovi. Paroubka to baví 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …