John ušetřil na cizinecké policii. Peníze mu ale protékají jinde

08.02.2011 19:25

Přestože ministerstvo vnitra disponuje celou řadou nepotřebných nemovitostí, které nabízí na svých stránkách k odprodeji, může si evidentně dovolit platit nájem poblíž centra Prahy za víceméně kancelářské prostory.

John ušetřil na cizinecké policii. Peníze mu ale protékají jinde

Reforma a organizační změny cizinecké policie přinesly sice úspory v řádech set milionů, ty nicméně mohly být ještě vyšší.

Dřívější inspektorát cizinecké policie na pražské Koněvově ulici se v rámci reformy cizinecké policie přeměnil od 1. ledna 2011 na pracoviště Odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Na tom není nic zas tak zarážejícího, nicméně prostory, ve kterých pracoviště sídlí, jsou soukromé a ministerstvo vnitra za ně platí nemalý pronájem. "Již delší dobu probíhá na Policejním prezidiu ČR analýza, která se týká této věci. V horizontu zhruba dvou měsíců v této věci přijmeme příslušná opatření," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Milion tři sta měsíčně

"Smluvní vztah existuje od roku 2006. Smlouvu o nájmu nebytových prostor za ČR uzavírala tehdy Policie ČR, správa hl.m. Prahy. Druhou stranou smluvního vztahu je společnost Vítkov Invest s.r.o. Máme pronajato zhruba 2600 metrů čtverečních při ceně 499 korun za metr," odpověděl redakci tiskový mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Celkem tedy vychází pronájem na 1 297 400 korun měsíčně. Nabízí se otázka, proč některá působiště cizinecké policie, která sídlila v ministerstvem vlastněných budovách s nulovým nájmem, v rámci reformy cizinecké policie zanikla (Pankrác), respektive proč se jinde platí soukromému subjektu za nájem. Podle informací redakce však policejní prezident pověřil odbor vnitřní kontroly prověřením této smlouvy.

Právě inspektorát cizinecké policie na Koněvově ulici se v minulosti stal místem mnohých korupčních praktik a za místa v pořadníku platili cizinci i desetitisíce, jak ostatně přiznalo i vedení cizinecké policie. Na základě veřejné kritiky se ředitel Vladislav Husák rozhodl otevřít z kapacitních důvodů nové prostory. "Chceme tak překazit některým podnikavcům v záměru udělat si z nelegálních pořadníků dobrý byznys," uvedl v minulosti Husák.

Pochvala od Langera, kritika Bublana

Reforma cizinecké policie byla první krok Radka Johna, který pozitivně komentoval exministr vnitra Ivan Langer. "V rámci hledání úspor, nikoli jen škrtů, je to krok logický. Kontroly cizinců může klidně vykonávat pořádková policie a agenda s tím spojená může bez potíží přejít rovněž. A v neposlední řadě ušetřil Radek John strukturální prostředky, nepotřebujeme 14 ekonomických náměstků na 14 ředitelů atd.," uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Výhrady k celkové reformě má však i předseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD). "Radek John hledal úsporné prostředky, kde se dalo, proto se rozhodl převést cizineckou policii pod krajská policejní ředitelství. Největší problém však spatřuji v dvojím vládnutí. Chybí tu liniové řízení. Tito příslušníci spadají metodicky pod centrální ředitelství cizinecké policie, ale formálně pod krajského policejního ředitele. Říká se, že lepší je jeden špatný generál než dva dobří," sdělil redakci svůj názor Bublan.

Související: Neuvěřitelné. John si od Langera poprvé vysloužil pochvalu


Z dosavadního počtu 3844 policistů služby cizinecké policie přešlo na odbory cizinecké policie na krajských ředitelstvích celkem 1507 policistů. Ze skupin povolování pobytu v rámci oblastních ředitelství, které čítaly doposud 700 policistů a občanských zaměstnanců, přešlo celkem 468 pracovníků pod Odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Zbylí policisté posílili různé služby v rámci jednotlivých krajských ředitelství.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…