Jedovatý pšouk, vyjádřil se Hašek. Exodus vážně neorganizuje

09.02.2011 15:02

Se snahou pomoci při odvrácení hrozícího kolapsu zdravotnické péče nenašli hejtmani pochopení u politických rivalů v kraji. Šéf jihomoravské ODS Kadrnka je dokonce obvinil, že spolu s LOK akci vymysleli a zaštítili. Za nehoráznou lež by se měl ihned omluvit, zareagoval předseda Asociace krajů Michal Hašek.

Jedovatý pšouk, vyjádřil se Hašek. Exodus vážně neorganizuje

Se zlou se potázali hejtmani, když vyzvali během úterního jednání Bezpečnostní rady státu premiéra Petra Nečase a ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby se dohodli s lékaři a odvrátili tak hrozbu, která může odchodem téměř čtyř tisícovek lékařů z nemocnic od 1. března nastat. Podle předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky jde ze strany hejtmanů ČSSD o holé pokrytectví.

„Připadá mi nevkusné, že hejtmani v čele s panem Haškem tuto akci s LOK vymyslí a zaštítí, dokonce jako na Vysočině jmenují ředitelem nemocnice člena vedení LOK, který má zájem na co největším počtu výpovědí lékařů, a pak se snaží vytvořit dojem, že nám pomohou," uvádí pro ParlamentníListy.cz Kadrnka.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Na výpovědích by jako ředitel mohl mít zájem jen blázen

Jeho výroky rozlítily hejtmany Jihomoravského kraje i Vysočiny. „Jiří Kadrnka by se měl ihned omluvit za tuto nehoráznou lež a přestat vypouštět podobné jedovaté pšouky, kterými zjevně maskuje totální neschopnost Nečasovy vlády a ODS situaci ve zdravotnictví vyřešit v zájmu občanů," reaguje pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR.

„Pan Kadrnka naprosto účelově lže. Doktor Velev se stal ředitelem jihlavské nemocnice na základě řádného výběrového řízení a před nástupem do funkce se vzdal členství v předsednictvu Lékařského odborového klubu. A to by musel být blázen, aby měl jako ředitel zájem na co největším počtu výpovědí lékařů," přidává se pro ParlamentníListy.cz hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Hejtmani větším rizikem než hrozba teroristického útoku

Kadrnka považuje za vrchol dosavadního politického nevkusu sociální demokracie, že se neštítí ke svým politickým záměrům ohrozit životy občanů naší země. „Hejtmani za ČSSD v čele s Michalem Haškem se tak stávají větším bezpečnostním rizikem pro ČR než je hrozba teroristického útoku," vystupňoval šéf jihomoravské ODS útok na hejtmany.

„Malé, trapné, nehodné krajského šéfa opoziční strany," glosuje Hašek slova politického rivala, který stál loni v létě u rozpadu krajské koalice ODS a ČSSD. „Jiří Kadrnka ani jihomoravská ODS pod jeho vedením nepřišla s žádným návrhem řešení ani s nabídkou pomoci v rámci zastupitelstva Jihomoravského kraje, namísto toho opět trapně a hloupě politikaří a intrikuje, nic jiného už od něj ani nečekám," dodává Hašek.

Je to vláda, kdo nechce jednat, poukazuje hejtman Vysočiny

„Nelíbí se mi, že se z protestu lékařů dělá politikum, když jde především o zdraví občanů," zlobí se jeho stranický kolega Běhounek. Podle něj nejsou rozhodně bezpečnostním rizikem této země hejtmani. „Je to vláda, kdo nechce jednat," přehazuje hejtman kraje Vysočina míček odpovědnosti na opačnou stranu hřiště.

Na rozdíl od Kadrnky, který zvolil vůči hejtmanům ČSSD jasně konfrontační tón, byl bývalý středočeský hejtman za ODS Petr Bendl smířlivější, ale neodpustil si sebechválu. „Středočeský kraj má díky v minulosti zprivatizovaným nemocnicím a existenci akciových společností mnohem menší problémy než v krajích, kde takto v minulosti nepostupovali. V privátních nemocnicích lékaři odchodem nehrozí," chlubí se pro ParlamentníListy.cz Bendl, jak prozíravě si kdysi počínal.

K věci:

Nejbezpečnější je dohoda s lékaři, tvrdí Hašek 

Sobotka: Nečas dnes fakticky rezignoval na jakoukoli dohodu 

Zavřete Engela a je po exodu, poradil vládě advokát 

Foto: HasekMichal.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …