Velvyslanec USA bavil v Senátu. Řekl, jak byl vyhozen z domu

10.02.2011 7:41

První místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka ve spolupráci s Občanským institutem uspořádali v Hlavním sále Valdštejnského paláce, v Senátu, konferenci ke stému výročí narození amerického prezidenta Ronalda Wilsona Reagana.

Velvyslanec USA bavil v Senátu. Řekl, jak byl vyhozen z domu

Z politiků zde promluvili například právě Sobotka a také premiér Petr Nečas. Svůj příspěvek měl i americký velvyslanec v ČR Norman Eisen, který se v souvislosti s Reaganem svěřil i s humornou příhodou ze svého života.

FOTOGALERIE 

Vzpomínka na problémy s Reaganem

„Nesouhlasil jsem s ním vždy úplně ve všem v domácí politice, ale vždy jsem ho respektoval a obdivoval. To mi přinášelo problémy i s kolegy demokraty. S jednou demokratkou jsem chodil a té jsem se přiznal, že mám Reagana rád. Ona mi řekla: ´vypadni z mého domu´. Nejdřív jsem se domníval, že to nemyslela vážně a že použila stejný styl humoru jako Reagan, ale ona to myslela vážně a vyhodila mě," uvedl americký ambasador a rozesmál celý sál. Eisen má dobré vztahy a americkým prezidentem z levicové Demokratické strany Barackem Obamou.

Levicovým demokratům blízký Eisen mluvil o Reganovi velmi pochvalně. Označil ho jednoho z největších prezidentů USA a Reagan podle něho ztělesňoval americké i celosvětové ideály demokracie a svobody. V Americe se nadále vede debata o jeho politice, ale obě hlavní strany ho uznávají za velkého lídra. Eisen také připomněl, že se prezident Barack Obama k Reaganovi přihlásil v jeho konečné snaze omezit počet jaderných zbraní a nakonec se obejít bez nich.

Přítomné též potěšil několika větami v češtině. Podle něho je potřeba nadále rozvíjet a prohlubovat přátelské vztahy mezi suverénní Českou republikou a USA v zahraniční a bezpečnostní politice i v ekonomice.

V Evropě více Chamberlainů než Churchillů

Přemysl Sobotka si ve svém proslovu povzdechnul, že Evropa měla bohužel vždy více Chamberlainů než Churchillů a ráda na význam Reagana zapomíná. Připomněl, že Spojené státy zachránily Evropu jak v první i druhé světové válce, tak i ve válce studené. Zdůraznil též hnutí Nové levice svou politikou jednostranného odzbrojení nahrávalo SSSR. „Roztomilí hippies často své ideály nenásilí utopili v drogách," podotknul Sobotka.

Podle Sobotky je potřeba více odvážných politiků jako byl Reagan a on je neustále inspirací. Winston Churchill, Margaret Thatcherová a Ronal Reagana byli politici, kteří si dokázali poradit v době krize.

Realistický idealista a idealistický realista

Předseda vlády Petr Nečas připomenul, že Reagan je in memoriam nositelem Řádu bílého lva první třídy a oprávněně, neboť se zasloužil o naši svobodu jako málo z českých i zahraničních politiků. Jeho úspěch byl založen na vhodné kombinaci realismu, který ale nebyl cynický a idealismu, který nebyl naivní.

Připomněl, že Reagan se nechoval nepřátelsky k režimům, které byly sice autoritativní, ale stály na straně západu proti komunismu a byly mnohem méně represivní než režimy totalitní-komunistické. Šlo například o generála a chilského prezidenta Augusto Pinocheta, kterého uznávala i Margaret Thatcherová. Nečas ale Pinocheta explicitně nezmínil. Rovněž připomněl Reaganovu tezi, že demokracie se může šířit pouze do zemí, kde jsou pro ni vhodné podmínky a zralá společnost, ne po celém světě.

Podle Nečase byl Reagan ve smyslu symbolu boje za svobodu i prezidentem těch, kteří po svobodě toužili uzavřeni v totalitních systémech. „V tomto symbolickém smyslu byl i naším prezidentem," dodal Nečas. Premiér rovněž zmínil Reaganovu tezi, kterou si ve své politice vzal za svou: „Je neuvěřitelné, jak mnoho dokážete, když umožníte jiným, aby si za to připsali zásluhy." Koho pak tím premiér asi mínil?

Patriotismus a optimismus

Miloš Calda z FSV UK zdůraznil, že Reagan dokázal svou patriotickou rétorikou a politikou a nezničitelným optimismem získat na svou stranu řadu obyčejných Američanů a dělníků. Bývalý politik ODA Pavel Bratinka hovořil o příčinách úspěchu komunismu a ten označil za idiotismus a zlo.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon uvedl, Reagan a Thatcherová byly nerozlučná dvojice, která zastavila postup kolektivistických idejí, jako jsou nacismus, komunismus a socialismus. Bývalý konzul v ČR Daniel Kumermann řekl, že z toho, jak během svého působení v USA sledoval média, tak zjistil, že k Reaganovi se nějakým způsobem hlásí všichni republikáni, zatímco demokrati na něho neútočí a leckterý se rád pochlubí tím, že se s ním znal.

Osamělý kovboj vyhnal padouchy a zeď padla

Novinář Jefim Fištejn hovořil o tom, že komunistická propaganda ráda zobrazovala Reagana jako osamělého kovboje. On se tomu ale vůbec nebránil, protože měl rád hrdiny, kteří vyčistili město od padouchů. „Chtělo by to dalšího Reagana, Reaganů není nikdy dost," dodal Fištejn.

Poradce premiéra pro zahraniční politiku a lidská práva Roman Joch, který celou konferenci moderoval, přirovnal SSSR ke starověké Spartě a USA k Athénám. Řekl, že Reagan byl první prezident USA, který nechtěl s komunismem koexistovat, ale zničit ho. A to se mu povedlo.

Nakonec se promítalo video se slavným projevem Reagana u Berlínské zdi z roku 1987. „Generální tajemníku Gorbačove, pokud usilujete o mír, o blahobyt v Sovětském svazu, o uvolnění, přijďte sem, k této zdi. Pane Gorbačove, otevřete tuto bránu. Pane Gorbačove, zbourejte tuhle zeď," řekl zde prorocky americký prezident. A zeď oddělující svobodný svět od nesvobodného padla. Za dva roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…