Heger byl hodný na lékaře, ODS to vadí. Chce jednání

11.02.2011 17:02

Jestli ministr zdravotnictví ustoupí Lékařskému odborovému klubu a dosud nabízenou částku 1,5 miliardy korun na růst platů lékařů navýší, ODS vyvolá vládní a koaliční jednání. Po ParlamentníListy.cz to uvedl poslanec Marek Šnajdr (ODS) s tím, že pro stranu je nepřekročitelná podmínka, že část peněz musí jít vedle platů lékařů i na ostatní nelékařský personál.

Heger byl hodný na lékaře, ODS to vadí. Chce jednání

Je evidentní, že ministr Heger něco tají. V pátek po jednání s Lékařským odborovým svazem Heger jen stroze informoval o jednání a dodal jen, že se bude pokračovat v pondělí. Podrobnosti k jednání neřekl ani předseda LOK Martin Engel, který přivítal návrat k jednacímu stolu.

Po této krátké informaci ministr brífink ukončil, aniž by povolil otázky novinářů. Pod čarou však cípek utajovaného jednání poodkryl prezident České lékařské komory Milan Kubek, když po jednání s ministrem poděkoval Odborovému svazu zdravotnictví a sociálních péče za to, že svým postojem odblokoval zaseknutá jednání.

Související: Tají Heger dohodu s lékaři? Na tiskovce padaly poprvé úsměvy


Překročil Heger svěřený mandát?

"Tu informaci mám také a mohu říci, že to je pro ODS nepřijatelné," sdělil ParlamentnímListům.cz Marek Šnajdr, poslanec a zdravotnický expert ODS.
Reagoval tak na informaci redakce, že Heger slíbil lékařům navýšení dosud slibované částky 1,5 miliardy korun na 1,9 miliardy.

„Pokud nebude dodržena podmínka, že část peněz z oněch ministrem zdravotnictví nabízených dvou miliard půjde na platy nelékařského personálu, vyvolá ODS buď vládní nebo klaliční jednání. Pro nás by to jednoznačně bylo překročení mandátu, který ministr od koalice dostal," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Šnajdr.

Ústupek ministra Hegera nám jeho stranický kolega, místopředseda TOP 09 a současně ministr financí Miroslav Kalousek odmítl potvrdit. Nicméně konstatoval, že ministr má jeho plnou důvěru.

Současně konstatoval, že ústup sester reprezentovaných Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče OSZ vnímá jako zodpovědný. Reagoval tak na vyhlášení předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové, že svaz se jménem svých členů vzdává Hegerem nabízené půl miliardy korun určené na jejich platové nárůsty, a to ve prospěch požadavků lékařů.„Je evidentní, že sestrám jde o pacienta daleko více, než lékařům," dodal Kalousek.

Sestry se vzdaly půl mliardy

Jak známo, tento svaz se vzdal půl miliardy korun, kterou chtěl ministr poslat na platy nelékařského personálu. Tím chtěl svaz vyhovět lékařům, aby namísto 1,5 miliardy korun, šla na růst platů lékařů celá ministrem nabízená částka dvě miliardy. Poděkování Kubka tak evidentně patřilo právě za odblokování oné půl miliardy korun a umožnění její alokace na navášení lékařských mezd.

Jestli ustoupí, budeme protestovat

Oficiálně ministr pak na brífinku přiznal jen to, o čem hovořil už ve středu, že navýšení platů bude lékařům zaneseno přímo do tarifních tabulek a ne, jak bylo původně plánováno, do osobního ohodnocení, které není nárokovou složkou plat.

Původní částka na platy lékařů 1,5 miliardy korun měla pokrývat od března růst mezd doktorů mezi pěti až osmi tisíci korun. LOK však požaduje růst mezd mezi osmi až dvanácti tisíci korun. Tento růst však podle výpočtů redakce předpokládá částku více než 2,3 miliardy korun.

To ParlamentnímListům.cz potvrdila i ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová. "Je evidentní, že i při ministrem navrhovaném růstu 5 až 8 tisíc, by původně navržená částka 1,5 miliardy korun nepokryla. Tak jako tak budou muset nemocnice potažmo kraje najít další prostředky ve svých kasách," vysvětlila Kunová.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…