Analytik nechápe jízlivý útok na Karla Gotta v Partii na Primě

13.02.2011 12:04

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ V nedělní Partii se kromě situace v českém soudnictví hovořilo o přímé volbě prezidenta. Hosty byli ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil a Stanislav Křeček, poslanec sociální demokracie.

Analytik nechápe jízlivý útok na Karla Gotta v Partii na Primě

Nedělní Partie na televizi Prima byla faktická, bez jakýchkoli osobních invektiv, víceméně bez politické příslušnosti a pro nezaujatého diváka až nudná, těmito slovy hodnotí analytik Břetislav Polách slovní duel ministra Pospíšila a poslance Křečka.

Úvodní část patřila především aktuálnímu stavu soudnictví a možnému zvýšení některých soudních poplatků. "Ministr Pospíšil, i když byl několikrát přerušován moderátorem, se znovu ukázal jako řečník par excellence. Nezadrhával, neopakoval slova, mluvil hodně věcně a přesvědčivě," řekl Polách ParlamentnímListům.cz. Zástupce ODS zmínil především fakt, že české soudnictví stojí ročně kolem dvaceti miliard korun a poplatky s ním spojené se za posledních jedenáct let nezměnily. "Pokud například soudní řízení spojené s rozvodem stálo na poplatcích tisíc korun, nyní navrhuji tisíce dva."

JUSTICE:


Když si to člověk srovná s tarify právníků, tak v tomto případě hovoříme o desítkách tisíc," řekl Pospíšil. Jeho opoziční protějšek a místopředseda Ústavně právního výboru Stanislav Křeček zmínil v souvislosti se soudy především tu skutečnost, že "na platy soudců se přeci nikde nesahá". Ministr spravedlnosti kontroval solidaritou. "Vláda ve svém prohlášení o rozpočtové odpovědnosti řekla, že platy se budou snižovat všem státním zaměstnancům a platy soudců jsou v porovnání s průměrnými platy násobně vyšší, proto to snížení," zmínil Pospíšil s tím, že se případných sporů právě kvůli nižším mzdám neobává. "Zatím jde o desítky případů," přiblížil.


Soudci musí být solidární...


"Co ale musím uvést, to byl velice nefér útok na Karla Gotta při diskusi o přímé volbě prezidenta," uvádí dále analytik Polách. "Stanislav Křeček velmi ironicky nejprve pohovořil o telenovele coby show, která může volbu doprovázet a potom řekl, že lidi přeci nezvolí nějakýho populárního zpěváka hlavou státu, že lidé jsou uvážliví. Přijde mi to značně podpásové, protože si nepamatuji, že by Gott o kandidatuře hovořil a že by se o ní v současnosti ucházel. Zde bych taky vytknul moderátorovi Punčochářovi, že nezasáhnul. Jsem si jistý, že pokud by se obdobná situace stala u Václava Moravce, ten by alespoň řekl, že Gott není přítomen a není vhodné o něm mluvit," dodal analytik pro ParlamentníListy.cz.

Oba politici i přesto s přímou volbou souhlasí. Její definitivní podoba dosud není známá, ale jak vládní koalice, tak ČSSD vidí jako možnou cestu dvoukolovou variantu po vzoru Francie. "Musíme se ale zamyslet nad jednotlivými pravomocemi hlavy státu a taky o možnosti odvolatelnosti," vyzdvihnul Křeček, který je zároveň vyjednávačem o podobě přímé volby za ČSSD. Ministr Pospíšil zdůraznil, že "tak blízko jsme ještě nebyli. Nyní ve čtvrtek proběhne schůzka premiéra a úřadujícího předsedy ČSSD, kde by se mělo hodně vyjasnit," slíbil Pospíšil.

PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA:

ParlamentníListy.cz se v této souvislosti mnohonásobného Zlatého slavíka zeptaly, jestli se hlavou státu skutečně nemíní stát. "Už bych byl směšný, kdybych takové úvahy o prezidentské kandidatuře připouštěl. Mým povoláním je zpívat a tak to už zůstane," řekl Gott jednoznačně.

O jeho možné kandidatuře se poprvé hovořilo v roce 2003. Tehdy za iniciativou stáli rocker Aleš Brichta a zpěváci Lou Fanánek Hagen a Petr Pečený. "Nepotřebuji být prezidentem na to, abych se uživil," uzavřel Gott.

Další analýzy mediálního vystupování:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…