Lessy bude "osekávat" důstojnická místa. Velících důstojníků je moc, tvrdí

15.02.2011 13:21

Nový policejní prezident Petr Lessy upozornil, že v hierarchii policie je zbytnělý počet vysokých důstojníků a jejich zástupců, což by rád změnil. Také provede audit nákupů techniky a audit dodavatelských smluv, neboť se nyní vyhazují peníze za věci, které policie nepotřebuje. Chce navíc zabránit úniku informací z policejních spisů i z evidencí, které policie spravuje. Lessy to uvedl v kontextu své policejní vize. Tu představil na tiskové konferenci.

Lessy bude "osekávat" důstojnická místa. Velících důstojníků je moc, tvrdí

„Jestliže začínáme od hlavy, tak musím konstatovat, že nám narostl počet policejních důstojníků, velících důstojníků a jejich zástupců. Budu pátrat po příčinách," řekl Lessy k efektivnosti řízení v policii.

„Unikají nám také zdroje, které můžeme lépe využít," řekl pak ke zbytečným nákupům vybavení a techniky, které si policie sice objednala, ale nevyužívá. 

Především však chce zajistit, aby byla policie lidem dostupná a hlavně apolitická „Mým hlavním cílem je, aby se policie po třech letech různých reformních změn stabilizovala," prohlásil Lessy. „Podpora policie, která se pohybuje v rozmezí 30 procent, by se tak měla zvýšit. "Jde o to, abychom vysvětlovali lidem, jakým cílům se policie chce věnovat," řekl Lessy.

Šéf policie již dříve uvedl, že chce bojovat účinnými prostředky proti korupci, čímž zabodoval u ministra vnitra Radka Johna. Další prioritou Lessyho má být potlačování drobné kriminality, extrémismus a terorismus. „Korupce je priorita a nechceme, aby policie rezignovala na policejní rizika," zmínil k tomuto tématu Lessy dnes.

V rámci regionů by pak chtěl prosadit, aby zde měli policisté pokud možno stejný plat, jako napířklad v metropoli, když se vydávají stejným bezpečnostním rizikům.  „Více rozběhnu ten systém za výsledky," podotkl k tomu.

Související:

Policejní šéf také zdůraznil, že bude více dbát na samostatnost při volbě vyšetřovacích postupů. „Od metodických pracovišť budu požadovat, aby vytvářeli živou metodiku," dodal s tím, že nesouhlasí se současným tzv. čárkovým systémem, podle nějž jsou policisté hodnoceni na základě objasněnosti případů.

Čárkovým systémem se rozumí model, podle nějž je policista odměněn na základě objasněné trestné činnosti. Problém je podle odborníků v tom, že policisté kvůli tomu nechtěli přijímat případy, o nichž věděli, že je nemohou vyřešit. Stávalo se tak, že policisté odmítali ty, co přišli nahlásit krádež peněženky.

Lessy se bude muset poprat s odboráři

Nejprve se však bude muset Lessy vypořádat s aktuálními protesty policejních odborů, které společně s hasiči vyzývají ministra vnitra Johna k rezignaci. Podle odborářů totiž prý John nezajistil resortu dost peněz, platy klesly více, než sliboval a nepřijatelné je také to, jakým způsobem o hasičích a policistech John hovoří. Policisté dokonce vyhrožují, že napodobí akci lékařů a budou podávat hromadné výpovědi.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…