Dobešův náměstek: Jsem extremista. Odsoudil jsem romského zloděje

22.02.2011 13:21

Zájmy Romů hájící sdružení Romea věří, že ministr školství Josef Dobeš vysvětlí, proč chce mít za náměstka bývalého kandidáta Národní strany Ladislava Bátoru. Podle informací serveru ParlamentníListy.cz by se měl Bátora od příštího měsíce starat o rozpočet ministerstva a evropské fondy.

Dobešův náměstek: Jsem extremista. Odsoudil jsem romského zloděje

Server ParlamentníListy.cz jako první upozornil, že na ministerstvo školství míří Ladislav Bátora. Skutečnost, že ministr Josef Dobeš (VV) bude mít od března za prvního náměstka bývalého kandidáta někdejší pravicově extremistické Národní strany, vyvolala v romských organizacích pozdvižení.

Romové jsou zděšeni

"Nedokážu si to dost dobře představit a považuji to za velmi problematický krok ministra Dobeše. Pan Bátora se jako bývalý kandidát Národní strany musel ztotožňovat s jejich protiromskou ideologií," řekl pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Ryšavý ze serveru Romea.cz, jenž se romské problematice věnuje.

Bátora kandidoval v roce 2006 do sněmovny jako jednička Národní strany v kraji Vysočina. "Nevím, jestli tohle ministr Dobeš ví. Doufám, že jmenování Bátory vysvětlí nebo přehodnotí," dodal Ryšavý.

Bátora odsoudil rabujícího romského narkomana

Bátorovi média vyčítala, že jako člen trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 7 poslal narkomana romského původu na šest let do vězení za to, že raboval po povodních.

„K tomu mohu říci, že jsem asi opravdu nenapravitelný extremista - udělal bych to totiž určitě znova, bez ohledu na to, kolikrát jsem si za to v posledních letech schytal svoje. A počítám, že tenhle notně poškrábaný vinyl novináři přehrají ještě v mém nekrologu, dostanou-li včas patřičný pokyn k výronu pravdy a lásky," řekl ParlamentnímListům.cz Bátora.

Romea k tomu dodává, že proti tomu ovšem nic nenamítá. "Jestli někdo raboval, zaslouží si trest, ať je to kdokoli, takových lidí my se nezastáváme," podotkl Ryšavý. A dodal: "Nám vadí, že kandidoval za Národní stranu."

Respekt lže, tvrdí Bátora

Týdeník Respekt uváděl, že Bátora se dříve hlásil k ultrapravicovým vůdcům Jörgu Haiderovi a Jean-Marie Le Penovi.

„Pro případ, že by tenhle hluboce lidský příběh o rasisticky bezcitném uvrhnutí nebohého romského lupiče do temného žaláře na čtenáře ausgerechnet v dnešní době nezabral, přispěchala Mladá fronta s vystydlým nášupem, že jsem před pár lety v interview pro Respekt prohlásil: ´Pokud bych se měl s někým ztotožnit, byl by to určitě Jörg Haider nebo Jean-Marie Le Pen.´ Tuhle větu jsem zkrátka neřekl. Jen jsem na dotaz ´zda je mým vzorem Haider, nebo Le Pen´, odpověděl něco na ten způsob, že kdybych byl rakouským nebo francouzským nacionalistou, nejspíš bych volil jejich stranu," brání se proti nařčení Respektu Bátora, který mezi svými politickými vzory uvádí například František L. Riegera, Karla Kramáře, Ladislava Rašína, Viktora Dyka či Václava Klause.

ODS ho zklamala kvůli podlézání Evropské unii

Bátora vysvětlil i proč se před lety rozhodl kandidovat za Národní stranu: „Do čela kandidátky Národní strany na Vysočině mě přivedlo tušení blížícího se přitakání vondrotopolánkovské
ODS evropeismu, ba přímo eurofederalismu. A to byla poslední parlamentní politická strana, o které jsem si do jisté doby ještě pořád myslel, že bude hájit české zájmy. Pro mě se tak octla svrchovanost našeho státu již tehdy v osudovém ohrožení. A byl jsem vychován, že v takovém případě se sedlá. I kdyby v maštali zbyla jen ta poslední, kulhavá kobyla, která stejně nikam nedocválá. Aspoň veřejně demonstrovat nesouhlas a učinit zadost vlastnímu svědomí. A i kdyby hrozilo, že si jezdec třeba zláme vaz."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jan Černý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…