Ryby a zelenina? To si prosadili Véčkaři, omlouval se Drábek

22.02.2011 23:32

Vynětí chlebu, mléka či zeleniny z vyšší sazby DPH si podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09 prosadila koaliční strana, ostatní partaje prý ustoupily v zájmu společné dohody.

Ryby a zelenina? To si prosadili Véčkaři, omlouval se Drábek

„S takovými návrhy přišel náš koaliční partner (Věci veřejné, pozn. red.)," vysvětlil Drábek v úterních Událostech, komentářích, proč se zvýšení dolní sazby DPH na 20 procent nedotkne chlebu, mléka, brambor, syrové zeleniny, nezpracovaných ryb, dětské mléčné výživy a potravin pro lidi s metabolickými problémy.

Šlo prý o ústupek, díky kterému se podařilo vyjednávání rychle uzavřít. „My jsme si minulý týden potvrdili, že ta dohoda je dávno konečná," doplnil ministr, nyní chybí shoda akorát na takzvané mezigenerační solidaritě, o které mluví Věci veřejné.

Psali jsme:
Lanýže nezdraží, poručil Brusel. Rath se těší, budou hody
Jandák ke zdražování: Zvolili jste si moudrého knížete, tak mlčte

Zdražení nebude tak drastické a potřebným ho vykompenzujeme

Nárůst cen hodlá vláda sociálně slabším skupinám občanů adekvátně kompenzovat. „To zvýšení cen, které se bude týkat jednorázového skoku (...) bude také jednorázově valorizováno v důchodech," přislíbil ministr práce.

Odmítl přitom drastické scénáře opozice, která mluví o osmisetkorunovém zdražení měsíčních výdajů jedné rodiny. „Pesimistické scénáře jsou přehnané a neodpovídají realitě," uvedl Drábek s tím, že maximálně půjde o 500 korun, spíše však méně.

Dohodneme se s opozicí

Zvýšení DPH má pokrýt výpadek průběžného důchodového systému poté, co lidé získají možnost spořit si část financí na důchod v soukromých fondech. Takové možnosti podle Jaromíra Drábka podle všech odhadů využije 50 procent všech ekonomicky aktivních Čechů, již nyní si soukromě spoří 80 procent z nich.

„To, že se budeme snažit o maximální dohodu se sociální demokracií, je naprosto samozřejmé," uzavřel Drábek.

Dále čtěte:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…