Blesk spočítal: Na penzi se státem se nevyplatí spořit

24.02.2011 9:42

Deník Blesk požádal odborníky, aby spočítali, pro koho je důchodová reforma výhodná. Jenže ti zjistili, že na ni vydělají jen bohatí, zatímco chudí na ni budou tratit. Ekonomové také spočítali, že spoření na důchod se nevyplatí lidem s příjmem pod 20 tisíc hrubého měsíčně.

Blesk spočítal: Na penzi se státem se nevyplatí spořit

Kvůli reformě penzí nejvíce lidí s nižším příjmem zasáhne zdražení potravin a dalších služeb. A to vlivem sjednocené DPH na dvacet procent.

Podle názoru odborníků zatím není ale jasné, jak budou přesně penzijní fondy s licencí od státu vypadat a kolik se bude platit za jejich služby. Ekonomové se zatím shodují na jednom: vyvádět si peníze z platu na důchod se bude vyplácet menšině lidí.

„Pokud si totiž vyvedete tři procenta sociálního pojištění ze mzdy do svého fondu, ukrojíte si tím zároveň ze své části v průběžném důchodovém systému. Ti, co berou víc než 20 tisíc hrubého měsíčně, ale i při vyvedení zmíněných tří procent do fondu stále přispívají tolik, že to výši jejich důchodu neohrozí," připomíná Blesk.

„Od platu dvacet tisíc se to bude vyplácet, od třiceti tisíc a výše se to bude vyplácet určitě," řekl pak Blesku ekonom Pavel Kohout.

Lidé s vyššími příjmy si zkrátka u fondu uloží část peněz, které by se jinak přerozdělily na důchody zaměstnancům s menšími platy.

Ekonom Petr Zámečník pro Blesk sestavil tabulku, která orientačně ukazuje, kolik byste si naspořili, pokud budete vyvádět peníze do fondů.

Sedm z deseti lidí si prý pohorší

Asi 70 procent lidí, kteří půjdou do penze od letošního října, bude mít nižší důchod, než by jim byl vyměřen nyní. Jde o případ, kdy ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) musel lidem sebrat peníze proto, aby měl na navýšení důchodů pro ty vyšší příjmové skupiny. Všechno se událo kvůli loňskému rozhodnutí Ústavního soudu.

„Pětina penzistů si tak polepší na úkor většiny nastupujících důchodců, kterým se vyměřený důchod od října sníží. Jen ti, kteří mají nejnižší příjem, dostanou stejně jako dnes. Týká se to asi desetiny lidí," píše k tomu bulvární deník.

Blesk pro přehlednost také připojil tabulku "Fondy: Z čeho máte strach?" V otázkách a odpovědích pak lidem vysvětluje dosud nezveřejněné záležitosti.

A co například v tabulce je uvedeno? Pokud si člověk zvolí spoření do fondů a přijde o práci, pak nemusí v té době do fondu přispívat. Spoření se v tomto případě přeruší. „Odvádět ze mzdy nic nemusíte, ale přijdete samozřejmě i o příspěvek od státu," uvádí Blesk.

Když žena bude na mateřské, nebo někdo jiný nastoupí invalidní důchod, tak spoření rovněž přeruší. Sníží se mu ale závěrečná částka, která bude na důchod vyplacena.

Blesk také připomíná, že když si lidé zvolí spoření do fondů, dostanou k tomu i normální důchod. Jeho výše se ale bude vyměřovat podle toho, kolik člověk vydělával a do průběžného systému vedle svého fondu odvedl. „Čím výše odvedete, tím vyšší bude důchod," uzavírá Blesk tuto otázku.

Ať si lidé radši najdou odpovědi na webu

Je ale vše pravda, co Blesk uvádí? Vedoucí tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová pro ParlamentníListy.cz uvedla, že Blesk uvádí čísla, která jsou na hraně. "Ty informace jsou zavádějící. Napsat, že sedm lidí z deseti budoucích důchodců si pohorší, není tak úplně pravda, neboť penze se jim budou valorizovat o inflaci," vysvětlila Plívová.

Ekonom Petr Zámečník podle ní navíc sestavil tabulku pro deník jen z odhadů. "Jsou to jen odhady výnosů z fondů. Nevíme, kde pan Zámečník vzal ta čísla.  Nemohl stavět na realitě," dodala vedoucí tiskového oddělení. 

Zástupce Plívové z tiskového odboru Petr Sulek pak zmínil, že "by byl opatrný" na to, co bulvár napíše.  „Je důležité, co máme my na svých webových stránkách. Jsou to například materiály, které schválili ekonomičtí ministři tento týden a materiál, jenž schválila ve středu vláda k malé důchodové reformě. Pokud něco nebudou lidé vědět, doporučuji jim, aby se na naše webové stránky podívali," dodal Sulek pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…