John dává málo, bez melouchu nepřežiju. Policie jde podnikat

25.02.2011 7:21

Mám nižší plat, nemůžu si přivydělat ani korunu, stěžují si policisté ve veřejných diskusích od doby, kdy spatřili únorovou výplatní pásku, na které se již promítlo snížení platů, ke kterému byl dotlačen ministr vnitra Radek John. Mnoho z nich má rodiny, děti a především hypotéky, které se nedají jen tak přehlédnout. Otázka vedlejšího výdělku strážců zákona je tak znovu otevřena.

John dává málo, bez melouchu nepřežiju. Policie jde podnikat

Názory na benevolentnější úpravu vedlejších příjmů policistů jsou však protichůdné. Někteří hovoří o dehonestaci policejního povolání, jiní o posledním možném východisku.

"Policie mě začíná tlačit na hranici přežití. Mnoho z nás si chodí vydělávat jak se říká 'na černo' a situace bude ještě horší. Položme si otázku: Proč vlastně policisté nesmí podnikat? Pokud bych přece dbal etického kodexu, to znamená cti a vážnosti u policie a svojí činností bych neporušoval tento kodex proč bych nesměl?" stojí v textu na frekventovaném policejním blogu.

ZDE k postoji veřejnosti vůči policistům i ministru Johnovi

Jablíčka i elektřinu

Podle zákona o služebním poměru totiž příslušník nesmí vykonávat jinou výdělečnou činnost než službu danou zákonem. K dalšímu upřesnění se používají interní akty vydané řediteli bezpečnostních sborů. Právě tyto Interní akty dovolují policistům publikační, literární, uměleckou, vědeckou a pedagogickou činnost, ale i prodej podomácku vypěstované zeleniny a ovoce nebo třeba aktivitu spočívající ve výrobě elektřiny v zařízeních, která využívají pouze obnovitelné zdroje energie.

"Oproti příslušníkům celní správy nebo hasičům však policisté nesmí provádět znaleckou činnost. Hasiči si navíc mohou přivydělávat výškovými nebo dřevorubeckými pracemi při práci s pilou, prostě mají ty podmínky benevolentnější," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz autor služebního zákona Petr Tomek.

Revidujeme, neuvádíme

Během setkání policejního prezidenta Petra Lessyho s odboráři se projednávala mimo jiné problematika interních aktů řízení, která definují podnikatelskou činnost policistů. "V současné době probíhá revize těchto vnitřních předpisů. Na základě výsledků této revize bude provedena příslušná úprava. Do této doby však nechceme uvádět čeho a v jakém rozsahu se bude jejich úprava týkat," sdělila redakci tisková mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Předseda Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý pak ParlamentnímListům.cz sdělil, že s policejním prezidentem Lessym neprojednávali navýšení platů. "Vše by to vyřešilo, nicméně není to v jeho kompetenci, s tím chodíme za ministrem. U plukovníka Lessyho hledáme už jen východisko, jak si přivydělat legální cestou, proto jsme tu otázku nakousli," vysvětlil Plechatý.

Namalovaná státní správa

Bývalý ministr vnitra František Bublan je však zásadně proti a staví revizi aktů jako precedent. "My, když jsme ten zákon koncipovali, tak jsme počítali s tím, že policisté budou mít nadprůměrné platy, aby se zabránilo právě tomuto "melouchaření." Aby někde dělali noční hlídače, taxikáře, nebo ochranku a pak chodili do služby nevyspalí, to je špatná cesta," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Bublan. Podle jeho názoru by se měly urychleně najít prostředky, aby se zabránilo dehonestaci policejního povolání. "To za chvilku můžeme mít celou státní správu namalovanou, když budou všichni někde na vedlejšáku." uzavřel Bublan.

Podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce se vedlejším podnikáním policistů vytváří navíc korupční podhoubí. "Došlo by zde ke střetu zájmů. Policista by neměl mít dalšího zaměstnavatele. Nicméně snahu iniciátorů na úpravu zákona chápu, hledají prostě východisko z těžké situace," sdělil ParlamentnímListům.cz Tejc.

Čtěte také:


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…