Hákové kříže u hrobu Klementa Gottwalda. Komunisté slavili

25.02.2011 18:15

Internacionála, červené karafiáty, rudá vlajka s tváří Klementa Gottwalda. To vše bylo součástí pietního aktu na Olšanských hřbitovech k výročí Vítězného února. Nechyběly výhrůžky trestními oznámeními, aktivista Jan Šinágl a vlajka se srpem a kladivem i hákovým křížem. Po půl hodince se zhruba stovka účastníků akce v klidu rozešla.

Hákové kříže u hrobu Klementa Gottwalda. Komunisté slavili

Klement Gottwald jako první dělnický prezident. Tak ho stále vidí komunisti, a proto se mu přišli dnes poklonit k jeho hrobu u zdi Olšanských hřbitovů.

"Nechápu, proč lidi dneska na komunisty koukají, jako na zločince. Rozhodně tehdy bylo lépe, než je dnes - byla práce i měl člověk kde bydlet. Teď není žádná jistota. Já v komunisty začala věřit po válce a věřím jim dodnes. Jen mně opravdu vadí, že lidé nejsou schopni pochopit, že všichni dělají nějaké chyby -  ano, i komunisti je udělali, ale za ty se omluvili. A stejně se na ně hlavně mladí lidé dívají přes prsty. Jsou spíš ochotni odpustit fašistům, za zvěrstva, kterých se dopustili v druhé světové válce, kdy hrnuli bagry desetitisíce mrtvých vyhublých těl," svěřila se ParlamentnímListům.cz jedna z žen, která na pietní akt na hřbitov přišla. Jméno uvést nechtěla, ale přiznala se, že chodí k hrobu Klementa Gottwalda každoročně.

Náš Kléma má pod čepicí... 

Mezi účastníky sice chyběli představitelé dřívější vládní elity, přesto je přišel pozdravit například Václav Exner nebo poslankyně KSČM Marta Semelová. "Je třeba připomenout, že Vítězný únor v naší zemi odstartoval nejúspěšnější éru v jejích novodobých dějinách," řekla poslankyně, za což sklidila od přítomných potlesk.

Hned poté předala slovo šéfovi mladých komunistů Lukáši Kollarčíkovi. "Náš Kléma měl pod čepicí," uvedl svůj proslov slovy básníka Františka Halase. "Kdyby věděl, jak za pár drobných současná vládní garnitura prodala imperialistům naši zemi, věděl by, jak je současná situace v Čechách těžká. Věděl by také, proč nás komunisty nemá vládnoucí moc ráda - a vzpomene si na nás, jen když se nám něco nepovede," řekl Kollarčík.

I jeho slova byla odměněna potleskem, do kterého začali všichni přítomní zpívat Internacionálu.


Šinágl s vlajkou s hákovým křížem a trestním oznámením na rtech

Protikomunistický aktivista Jan Šinágl si ani tentokrát neodpustil provokaci. Hned v úvodu pietního aktu si stoupl na kraj hrobu Gottwalda a rozhrnul vlajku se srpem a kladivem. Jak se záhy ukázalo, vlajka na druhé straně nesla hákový kříž - a tak ji Šinágl zručně několikrát obracel.

Hákový kříž vyvolal mezi přítomnými komunisty velkou vlnu nevole. "Nechte ho ale na pokoji. Je to provokace, on na to čeká," neslo se davem varování.

Přesto jeden z přítomných vlajku s hákovým křížem nevydýchal a vyrazil k Šináglovi. "Jsem bývalý generál ruské armády. Viděl jsem rukou nacistů umírat mnoho lidí a nesnesu, aby je tady někdo oslavoval -a ještě na místě, kde odpočívají mrtví," vyjádřil hlasitě svůj protest bývalý voják. Šinágla tím však neodradil, vlajku na chvilku jen přehodil na srp a kladivo, aby vzápětí vrátil stranu s hákovým křížem.

Není divu, že za těchto okolností létaly vzduchem oboustranně silná slova o trestních oznámeních.


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…