Pokračujte, říká ČSSD Kalouskovu muži, který trápí Vondru

26.02.2011 18:35

Odhalení a rozklíčování nezákonných finačních toků v souvislosti s případem firmy ProMoPro ukázalo možnosti Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který vede expolicista Milan Cícer. Zatímco koaliční ODS má k jeho činnosti výhrady, opoziční ČSSD ji ústy exministra vnitra Františka Bublana vítá.

Pokračujte, říká ČSSD Kalouskovu muži, který trápí Vondru

Jsou mocnější, rychlejší a přece skrytější než policie. A v poslední době se jim povedl přímo husarský kousek.

"Podařilo se to, co se v minulosti nepodařilo ještě ani nám, ani policii. I když jsme zjistili finanční toky na zahraniční účty společnosti s nejasnou strukturou, finance jsme dohledali a popsali jejich toky. A nakonec finance i zajistili, čímž jsme mohli popsat trestnou činnost dotyčných osob," popsal v rozhovoru MF DNES úspěch při vyšetřování kauzy související s ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS) šéf útvaru Milan Cícer.

Čtěte také:
Na Vondru se pořádá nesmyslný hon, říká lyžařská legenda
Právo: Vondrovy lži, polopravdy a zkreslení ohledně ProMoPra
Tady máš za uši, Vondro, mstí se prý Kalousek. Barták ho netrápí

Milan Cícer ví, jak na to. Snad bude podobných úspěchů víc  

Podle exministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) útvar pracuje při ministerstvu financí už zhruba patnáct let. "Vždycky byla jeho činnost úzce provázána s policií. To už se možná v posledních letech tak nedaří, přesto je dobře, že takový útvar pracuje. Pracuje pod vedením zkušeného policisty v oblasti financí a korupce, a jeho vliv je znát," řekl ParlamentnímListům.cz  Bublan.

Podle něj je v pořádku i to, že má nyní útvar některé pravomoce větší než policie. Například v oblasti bankovního tajemství. FAÚ si ráno informace v bance vyžádá a odpoledne je má připraveny.

Téma: Kauza Alexandra Vondry

V případě policie to trvá několik dnů. "Oni ale řeší tak závažné věci, že je nezbytné, aby bylo vše rychle zjištěné. Čas by v takových případech mohl hrát proti zásadní roli," souhlasí s oprávněností možností FAÚ František Bublan. Podle něj je tak díky tomutu útvaru naděje, že se vyšetří řada dalších případů, které se nedařily nikam dál posunout. "Doufejme, že podobné výsledky ze závažných kauz tím nekončí," uzavřel.

Pravomoci FAU jsou stále předmětem diskusí právníků

Ne zcela ve všem souhlasí s Bublanem poslankyně ODS a členka bezpečnostního výboru Jana Černochová. "To, zda byl postup v záležitosti vyšetřování případu ProMoPro lege artis, vedou nyní spor právníci, kteří nejsou zcela o pravomocích FAU přesvědčeni. Já osobně se domnívám, že by nestandardní pohyb peněz mezi účty měl řešit hlavně útvar SKPV ," uvedla Černochová.

Premiéra a předsedu ODS Petra Nečase zneklidnil způsob, jakým ministerstvo informovalo o úspěších svého útvaru ve vyšetřování kauzy Vondra
Fakt, že Kalousek zbavil ředitele Cícera mlčenlivosti, ještě ostřeji napadla pražská ODS.
A Kalousek se svého protikorupčníka zastal. "Skutečnost, že je z tohoto šetření pražská ODS nervózní, ještě neznamená, že dovolím profesionální práci svého útvaru ODS převyprávět," sdělil.

"Na útvaru je nás málo, nešetříme všechno," říká Cícer

Šéf finančního analytického útvaru ministerstva financí, který dříve působil v Českých Budějovicích jako zástupce ředitele protikorupční policie a později jako zástupce ředitele cizinecké policie, si přesto na něco v rozhovoru pro MF DNES postěžoval.

"Náš útvar má personální kapacitu do čtyřiceti lidí. Reagujeme na různé podněty a oznámení o podezřelých obchodech, které dostáváme hlavně z bank. Malé procento práce vyplývá z podnětů jiných, které k nám přijdou od policie, daňové správy, zpravodajských služeb nebo i anonymně. Ročně je to zhruba dva tisíce oznámení. A zákon nám  nezakazuje se zabývat ani podněty z veřejných zdrojů. Pokud si tedy přečteme, že nějaká osoba pere špinavé peníze, tak se ze zákona tím můžeme začít zabývat," vysvětlil podmínky a obsah práce speciálního útvaru Cícer.

Přiznal, že na jiné "sólokapry", které lidé vidí například v osobě Stanislava Grosse  a jeho záhadném zbohatnutí, se jejich útvar v nejbližší době nechystá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…