Odborář na Primě vmetl Kalouskovi do obličeje "svinstvo". S úsměvem

27.02.2011 11:48

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Zvyšování DPH, konkurenceschopnost pracovní síly, stabilizace důchodového systému na straně jedné a nemoci šílených krav mezi vládními činiteli, bydlení pod mostem, svinstvo a průsery na straně druhé. Tak probíhala vášnivá debata ministra a odboráře v Partii televize Prima.

Odborář na Primě vmetl Kalouskovi do obličeje "svinstvo". S úsměvem

Miroslav Kalousek a Jaroslav Zavadil byli hosty diskusní pětačtyřicetiminutovky na televizi Prima. Klid zbraní byl na pořadu dne pouze prvních patnáct minut, jak pro ParlamentníListy.cz uvedl analytik Břetislav Polách.

"Výhodou Miroslava Kalouska jsou jeho řečnické dovednosti," tvrdí Polách. "Prvních šestnáct minut totiž svého partnera ve studiu pustil k řeči pouze jednou. Zavadil během chvilky uvedl, že má pocit, že nemoc šílených krav dosud neopustila hranice naší země, jelikož se usadila mezi vládními představiteli. Kalousek to vzal ještě s úsměvem," říká Polách.

Prvním jablkem sváru se tak mezi oběma hosty nestala důchodová reforma, ale peníze, které by k ní měly přispět. Ministr financí jako jednu z cest, jak obohatit systém, zmínil DPH. "Tohle je největší svinstvo, které jste mohli udělat," komentoval Kalouskova slova odborářský boss. "Kalousek při této první zmínce vůbec nepůsobil naštvaně, ale když to přišlo po druhé, bylo vidět, že to bere osobně," upozornil dále Polách.

PARTIE obsahově ZDE

Klíčový spor totiž nastal ve chvíli, kdy se dostalo rovnítko právě mezi Zavadilův výraz "svinstvo" a volební program TOP 09. Jak 1. místopředseda této strany na Primě zdůraznil, kroky, které podniká, přesně korespondují s programem. "Tak vás prosím, abyste to slovo nepoužíval," obořil se na odboráře Kalousek. Ten se jeho ostrého tónu nezaleknul. "Je to svinstvo," kontroval s tím, že kromě potravin zdraží i doprava, teplo, voda a nemocniční pomůcky. Korunu všemu nasadil moderátor Jan Punčochář, který nezapomněl připomenout divákům, že očekávané zdražení proběhne již letos v říjnu. "Ano, na tom se vláda shodnula," přiznal bez servítek Kalousek. "A je to přesně to, co moje strana měla v programu a co nyní plní," doplnil.


"Zavadil v klidu, Kalousek moc ne..."

 


"Bylo zajímavé pozorovat, že Zavadil působil neuvěřitelně uvolněně, zatímco Kalousek byl pod jakýmsi tlakem. Jeho naštvalo jak to svinstvo, tak možná i fakt, že veřejnost bude považovat za strůjce všeho zdražování právě jeho, což může TOP 09 ubírat potřebné body," říká pro ParlamentníListy.cz Břetislav Polách. Ten i přesto hodnotí nedělní Partii televize Prima jako nezáživnou. "Tématika byla spíše pro odborníky. Nepadala jasná čísla, ale procenta. Místo konkrétních dopadů se řešily pilíře vlády. Pokud je někomu těsně před důchodem, anebo je již v důchodovém věku, ten se nedozvěděl zhola nic. Snad jen to, že pokud by vláda k opatřením nesáhnula, žádný důchod by v budoucnu také nemusel dostat," uzavírá Polách.

Poslední mediálně sledované utkání ministra Kalouska a šéfa odborů Zavadila proběhlo na začátku prosince na veřejnoprávní České televizi v pořadu Máte slovo. Tématem tehdejší hádky (popis ZDE) byla plánovaná stávka. K ní ministr financí neváhal poznamenat: "Máme tady nějakou sekyru 165 miliard a to vám připadne jako suchý z nosu, no to snad ne? Já už tady v tom dělám dvacet let. Dělám v tom a vidím, že takovouhle efektivitu, co děláme my teď, jsem dlouho nezažil!" Zavadil přešel Kalouskův ostrý tón s úsměvem.

Úplným závěrem připomeňme, že Miroslav Kalousek byl hostem nedělní Partie televize Prima naposledy 14. prosince loňského roku. Jeho sokem byl bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Klání obou významných politiků přineslo Primě půlroční rekord ve sledovanosti (grafy ZDE). Slovní duel si nenechalo uniknout 290 tisíc diváků starších 15 let.

DPH:

Další analýzy mediálního vystupování:

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …