Paroubkovci zveřejnili dokumenty proti Vondrovi, zatímco byl ministr v ČT

27.02.2011 12:53

Zatímco ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) hovořil v Otázkách Václava Moravce, byla na webu VašeVěc.cz zveřejněna interní komunikace mezi jeho někdejšími podřízenými, kteří připravovali průběh českého předsednictví. Z ní vyplývá, že Vondrovým podřízeným, kteří se zdráhali vyplácet miliony firmě ProMoPro, ředitel firmy ProMoPro hrozil schůzkou s Alexandrem Vondrou, pokud nezaplatí. Vondra ParlamentnímListům.cz řekl, že emaily nikdy neviděl.

Paroubkovci zveřejnili dokumenty proti Vondrovi, zatímco byl ministr v ČT

Alexandr Vondra, ministr obrany, se právě chystal vystoupit v Otázkách Václava Moravce na ČT. A na webu Jiřího Paroubka VaseVec.cz byly zveřejněny další informace v záležitosti ProMoPro.

"Z dopisů a emailů, které má redakce Vasevec.cz k dispozici, vyplývá, že v průběhu listopadu 2008 došlo k zastavení přípravných prací v Kongresovém centru Praha (KCP), a to jak firmou ProMoPro, tak jejím subdodavatelem, firmou NWDC.

Přitom z jejích účtů podle zjištění Finančně-analytického útvaru Ministerstva financí ČR „odteklo" přes offshorovou společnost se sídlem v Londýně na rakouské účty, k nimž měl dispoziční právo známý ředitele ProMoPro Libor Veverka, 134 mil. Kč. Vondrovi úředníci však podle stanoviska firmy ProMoPro z té doby „neobjednali" a „neakceptovali" práce, které jak firma ProMoPro, tak firma NWDC již v KCP udělaly," uvádí článek na webu.

Čtěte také:
Vondra argumentuje auditem, Paroubek ho dal do oběhu 

Vyplývá z něj i to, že 10. 11. 2008 posílá ředitel firmy ProMoPro Jaroslav Veselý email Radomíru Karlíkovi, řediteli odboru logistiky a organizace českého předsednictví EU, jednomu z tehdejších podřízených Alexandra Vondry, v němž ho informuje, že „čas se nám krátí a nemáme další objednávky, natož akceptace".

Veselý Karlíka žádá, zda by nemohl urychlit „zadávací proces", neboť „subdodavatelé přemýšlejí o pozastavení prací". „Představa, že obvyklé kolečko objednávka-nabídka-akceptace trvá běžně až měsíc, je strašná", píše Vondrovu člověku, který na něj měl dohlížet, Veselý. 18.11. 2008 informoval emailem Veselého ředitel firmy NWDC Vlastimil Maxa, že 15. 11. pozastavili v KCP práce, což následující den oznamuje krátkým emailem Veselý Karlíkovi.

DOKUMENTY zveřejněné na webu VašeVěc.cz ZDE 

SLEDUJEME kauzu Vondra

Situace je kritická, k nápravě nedošlo 

Prvního prosince posílá Veselý Karlíkovi již citovaný email, v němž sděluje, že „situace je více než kritická" a přestože na to upozorňoval, „k nápravě nedošlo". Veselý dále sděluje, že bude pokračovat pouze v pracích na akci, která se měla v KCP uskutečnit 4.12. 2008. Veselý také Vondrova podřízeného informuje, že „máme hotovo daleko víc práce, než bylo objednáno a práci, která byla objednána, dodána a vašimi pracovníky zkontrolována a odsouhlasena ani nebyla zaplacena".

A zde přichází už zmíněná hrozba schůzky s Vondrou, pokud nebudou tyto práce uhrazeny.

To, od koho zmíněné informace pocházejí, web z pochopitelných důvodů tají. Překvapení a další odhalení však ještě zřejmě mohou přijít.

Poté, co v Otázkách Václava Moravce řekl Alexandr Vondra, že na žádných sporných fakturách či objednávkách není jeho podpis, reagoval pro ParlamentníListy.cz Ondřej Macura, šéfredaktor VašeVěc.cz tím, že v nejbližších minutách vydal pokračování materiálů, jež se webu podařilo získat.

Přinesl například dopis Veselého z 25.6. 2009, v kterém se ohrazuje proti rozporování některých faktur ze strany Vondrových podřízených, kteří měli pochybnosti o některých fakturovaných částkách a zpochybňovali také samu skutečnost, že by si zmíněné práce objednali.  To s sebou podle informací webu Vasevec neslo další jednání, o jejichž závěrech lze však v tuto chvílí jen spekulovat.

Jak se můžete divit, že některé práce nebyly objednány?

Podstatné a doložitelné však podle webu VašeVěc.cz je, že jejich výsledkem měla být souhrnná objednávka z 23.12. 2008, na jejímž základě Veselý obnovil s Kongresovým centrem Praha (KCP) práce.

Veselý se v získané korespondenci také podivuje, že nyní (v červnu) Vondrovi bývalí podřízení (v průběhu jara 2009 došlo ke změně vlády) tvrdí, že některé práce nebyly objednány.

„Pokud nyní tvrdíte," píše Vondrovým bývalým podřízeným Veselý, „že některé práce nebyly objednány, nechápu, proč speciálně tyto nabídky byly rozporovány ohledně výšky finančního plnění, následně na ně byl proveden nezávislý technický audit a následně řešeny na poradě v KCP 14.1. za účasti vašich zástupců", podivuje se Veselý.

A na blíže nespecifikovanou dohodu se v dopise odkazuje ještě jednou. 

Vzhledem k víkendu se i přes snahy ParlamentníchListů.cz nepodařilo s nikým s firmy ProMoPro, kdo by se mohl k daným informacím vyjádřit, spojit. Nepodařilo se získat ani vyjádření Miroslava Kalouska, který je rozklíčování kauzy velmi nakloněn.

Na žádost naší redakce, zda může zveřejněnou písemnou komunikaci okomentovat Alexandr Vondra, odepsal ministr obrany SMS zprávou.

"Emaily pověšené na webu jsem si přečetl. Nebyl jsem ale jejím adresátem ani pisatelem, nikdy před tím jsem je proto neviděl. Vyplývá z nich, že mezi úředníky Úřadu vlády a dodavatelem probíhala nějaká výměna názorů na to, co a jak zaplatit - což je asi v pořádku. Já mohu jen znovu potvrdit, že jsem s panem Veselým nejednal ani v roce 2008, ani o rok později v roce 2009," reagoval Vondra.

Vondra  v Otázkách Václava Moravce řekl, že počítal s tím, že bude "fičet" 

Podobně jako ministr školství Josef Dobeš, argumentuje Alexandr Vondra na svoji obhajobu tím, že podobné kauzy vyvolávají lidé, kteří se mu nějakým způsobem mstí za úsporná opatření, kterými rezort obrany musí procházet.

"Věděl jsem, že mé působení na ministerstvu bude jako pohyb na Větrné hůrce, a tak jsem počítal od samého začátku s tím, že bude prostě fičet," řekl Alexandr Vondra v ČT. Přiznal zároveň, že důvody ke své rezignaci nevidí a nehodlá dělat ani žádné personální změny.

Více z OVM ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …