Vondra: Nerezignuji. Ta bouřka přejde

28.02.2011 13:40

Týdeník Respekt se ministra obrany Alexandra Vondry ptal na černá konta i politickou odpovědnost. Podle Vondry je to vše bouřka, která přejde, a proto nemůže uhnout.

Vondra: Nerezignuji. Ta bouřka přejde

Podle Alexandra Vondry není nic, co by mohlo vyplavat na povrch a usvědčit ho, že dělal v minulosti něco špatně nebo nezákonného.

"Je to prostě jen bouřka, která přejde a já jí prostě neuhnu. Mě ta práce baví, čekám od ní výsledky. Kdybych měl pocit opačný, byl bych z toho znechucen, pak by to byl důvod skončit. Ale v takové situaci nejsem a ani nepředpokládám, že se v ní v dohledné době ocitnu," myslí si Vondra.

V rozhovoru přiznal, že už několik měsíců dopředu, než se začalo o kauze Vondra - ProMopro veřejně hovořit, dostával varování, že k nějakému takovému útoku bude muset čelit. Kdo a proč ovšem po něm dle jeho mínění takzvaně "jde", upřesnit nechtěl. Zmínil se jen, že se po Praze pohybují jacísi poslové konspiračních zpráv. "Není na mně, abych odhaloval jejich identitu," doplnil s tím, že on je placen za to, aby dělal práci jako ministr obrany.

"To je naprosto vytěžující záležitost. Nemám proto čas věnovat pozornost nějakému pátrání - nejsem tu prostě od toho, abych dělal práci detektiva. Jde o kampaň, ve které se den po dni dávkují proti mně informace. A čeká se, kdy mně rupnou nervy," uvedl Alexandr Vondra.


Kalouska se neptá, jak to myslel s nestandardní zlodějnou 

Ministr financí Miroslav Kalousek řekl před několika dny, že v případu ProMoPro šlo o standardní vyšetřování nestandardní zlodějny. Jak to myslel, se ho však dosud Vondra přímo nezeptal - nevidí v tom podle svých slov žádný důvod.

Přesto Vondra zdůrazňuje, že postup FAÚ ani ministra financí nebyl zřejmě zcela standardní a dokonce mohl překročit své pravomoce.

"Banka například nahlásila údajně podezřelé převody peněz s ročním zpožděním - ačkoli podle zákona takl měla učinit do pěti dnů. A jak to, že ministr financí zbavil FAÚ tak rychle a snadno mlčenlivosti? Já když jsem zbavoval mlčenlivosti bývalého šéfa vojenské rozvědky generála Krejčíka, aby mohl promluvit o stavu na ministerstvu obrany v minulosti, stejně nemohl hovořit před politiky ani veřejností. K tomu by mu toitž musel dát povolení parlament. Zákon na takové případy velmi precizně pamatuje," upozornil Vondra.

FAÚ je podle něj jakási tajná služba na ministerstvu financí, která má přístup k velmi citlivým údajům z oblasti bankovního tajemství nebo daňových záležitostí. "Tyto údaje mohou být podstoupeny policii, ale neměly by svévolně utíkat na veřejnost, kde mohou být politicky zneužity," myslí si Vondra v rozhovoru.


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …