Češi milují zalévání květin a péči o zrcadla. Nesnáší žehlení, ukázal výzkum

02.03.2011 12:37

Pro drtivou většinu Čechů patří mezi nejoblíbenější domácí práce zalévání květin, leštění zrcadel a vaření. Co však nesnášejí, je žehlení. A také péče o sociální zařízení.

Češi milují zalévání květin a péči o zrcadla. Nesnáší žehlení, ukázal výzkum

Češi se ve volném čase raději než domácím pracím věnují jiným bohulibým činnostem. I žebříček ochoty provádět péči o domácnost má však jistou hierarchii.

Mezi nejoblíbenější z nich patří pro obyvatele ČR vaření a zalévání květin, naopak nejméně rádi Češi myjí okna, žehlí či pečují o sociální zařízení. Ukázal to alespoň aktuální výzkum společnosti SANEP.

Ač se žehlení rádo věnuje pouze 17,2 procent respondentů, ti, kteří uvedli, že jim nevadí, mu připisují dokonce blahodárné účinky. Prý je totiž uklidňuje.

Leštění zrcadel místo siesty

Na prvním místě v oblíbenosti prací spojených s péčí o domácnost se ale umístilo zalévání květin, které za neoblíbené označilo pouze 0,6 procent dotázaných. Podobné sympatie získalo i leštění zrcadel, to nevadí 99,1 procentům Čechů.

Nejuspokojivější pocity přináší Čechům, zejména tedy ženám, vaření, zatímco nejméně se jich cítí dobře, když myje sociální zařízení.

Domácí práce stále na ženách?

Z odpovědí na dotaz pátrající po rozložení domácích prací pak vyplynulo, že většinou stojí na ženách a na rodičích. Pětina mužů a shodně i žen je pak podle výzkumu toho názoru, že domácí práce jsou i v dnešní době výhradně ženskou záležitostí.

Internetový on-off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech  7. - 17. února 2011 na vybrané skupině 17.340 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více k výzkumům: 

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Foto: Marie Sýkorová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…