Důchodová reforma skrz zdražení? Tragikomické, soudí ČMKOS

02.03.2011 22:30

Překvapivě snadno prošlo v rámci jednání koaliční K9 schválení důchodové reformy a navýšení DPH na jednotnou sazbu 20 procent. Ač s oběma cíli politici vládní koalice souhlasí, mezi odborníky na danou problematiku jednotný názor nepanuje.

Důchodová reforma skrz zdražení? Tragikomické, soudí ČMKOS

Špičky vládní koalice se ve středu shodly na zvýšení DPH. Ta bude od podzimu až na výjimky, které reprezentují základní potraviny, třeba mléko či zelenina, jednotná - ve výši dvaceti procent.

Zisk z navýšení daně bude poté použit na dotaci penzí - daňová reforma se tak propojila s tou důchodovou.

Sledujeme téma DPH

O funkčnosti tohoto opatření a jeho budoucnosti tak nyní hovoří nejen politici, ale i ekonomové  a další odborníci. Diskuze o změně v sazbě daní se tak nevyhla ani středečním Událostem, komentářům. O tématu v nich hovořili Petr Zahradník z Národní ekonomické rady vlády a Vít Samek z ČMKOS.

Výjimky jsou spíše na škodu, soudí Zahradník

"Reforma by neměla obsahovat příliš mnoho výjimek. Bylo-li rozhodnuto, že DPH je zdrojem pro financování penzijní reformy, je dobře, že výjimek není mnoho," uvedl v pořadu Zahradník.

 Ten dodal, že zvýšení daní dokázalo, že důchodová reforma není levná záležitost a je přínosné, že si tento dosud opomíjený fakt díky navýšení DPH Češi uvědomí.

Samek z ČMKOS mu ale lehce oponoval. "Pro nás je smutné to, že nesouhlasíme s tím, aby se důchodová reforma realizovala prostřednictvím zdražení," uvedl v pořadu posmutněle s tím, že sociální kompenzace, které slibují třeba Věci veřejné,  vidí jako dost nereálné.

Diskutující v pořadu přistoupili ale také k hodnocení postupu vlády. "Zvolila cestu nejmenšího odporu," připustil zástupce NERVu. Dodal ale, že příliš jiných východisek kabinet neměl.

Vymyslel ho už Klaus. Za 15 let se ale "penzijko" nedotáhlo

Jeho diskutující partner však s tak povrchním hodnocením nesouhlasil. "Pro nás je to tragikomické, dopracovat by se měl hlavně soukromý spořící program, který tu existuje už 15 let, vymyslel ho Václav Klaus, a jmenuje se penzijní připojištění," uvedl v ČT kriticky Samek.

Zvýšení DPH na 20procentní sazbu se dotkne všech produktů vyjma základních potravin, tedy mléka, zeleniny či chleba. Výnosy z jejího zvýšení poputují zejména na systém penzí.

Více čtěte:


Důchodcům zůstanou oči pro pláč, varuje Mládek před reformou
Zdraží maso, libuje si Bárta. Musíme hubnout, jsme tlustý národ
Jandák ke zdražování: Zvolili jste si moudrého knížete, tak mlčte
VV chtějí nižší daň na benzin. Kvůli Libyi

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…