Czech POINT znovu na scéně. Vláda bude řešit roli bank

06.03.2011 21:08

Už ve středu budou ministři vlády Petra Nečas (ODS) řešit novelu zákona o informačních systémech. Zejména pak zapojení institucí s bankovní licencí do projektu Czech POINT.

Czech POINT znovu na scéně. Vláda bude řešit roli bank

Vláda zřejmě bude mít připomínky k poslanecké novele, podle níž by se do systému kontaktních míst Czech POINT pro komunikaci s úřady státní správy a samosprávy mohly zapojit i společnosti s bankovní licencí.

Předkladatelé podle návrhu stanoviska kabinetu nedoložili, že je nutné počet míst rozšiřovat a že bude zachována ochrana údajů. Ministři posoudí novelu zákona o informačních systémech veřejné správy ve středu. 

Navrhovatelé tvrdí, že nárůst pracovišť Czech POINT je podle nynějšího znění zákona omezený a měl by se rozšiřovat.

Vláda má výhrady hlavně k poplatkům 

Autorizace by přišla banky podle jejich předlohy na dva miliony korun ročně. Kabinet v návrhu svého stanoviska poukazuje na to, že návrh neuvádí, jakým způsobem budou dány například technické a bezpečnostní podmínky pro kontaktní místa v bankách. Za nestandardní vláda označila povinnost hradit poplatek i po zániku autorizace. 

Zájem o zapojení do systému Czech POINT projevily banky již dříve. Prostřednictvím kontaktních míst by se mohly podílet na chystaném prodeji státních dluhopisů obyvatelům. Systém Czech POINT mohou nyní provozovat ze zákona vedle úřadů a České pošty notáři a Hospodářská komora.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…