Kristýna Kočí a já na tenise? Zlé hrátky bulváru, brání se Drobil

07.03.2011 11:26

Setkali se v Ostravě. Kristýna Kočí (VV) a Pavel Drobil (ODS), exministr životního prostředí, který po skandálu na Státním fondu životního prostředí rezignoval. A i když právě Kristýna Kočí byla jednou z nejaktivnějších političek, které horovaly za Drobilův odchod, na víkendovém tenisovém utkání mezi Českem a Kazachstánem si podle deníku Blesk s exministrem náramně rozuměla.

Kristýna Kočí a já na tenise? Zlé hrátky bulváru, brání se Drobil

Trapné chichotání, hloupé posunky, cudné klopení zraku. Tak popsal chování poslankyně za Věci veřejné Kristýny Kočí dnešní Blesk. Podle deníku by na tom přesto nebylo nic mimořádného, pokud by se vše neuskutečnilo v blízkém kontaktu s Pavlem Drobilem - ministrem, který odstoupil kvůli skandálu na Státním fondu životního prostředí, jehož tehdejší ředitelem byl Libor Michálek.

Čtěte také:
Hlavní postava kauzy Drobil: Knetig není k nalezení
V jakém světě žijete, ptal se Drobil Veselovského

Tehdy to byla právě Kočí, kdo řekla: "My jako Věci veřejné stojíme před velkým dilematem. Vláda s Drobilem už si dnes nemůže říkat protikorupční." Po necelých třech měsících po odchodu Drobila z vlády je vše zažehnáno. Laškování poslankyně tak označuje Blesk za pokrytectví. ParlamentníListy.cz ale samy upozornily na to, že celá aféra mohla ve skutečnosti vypadat jinak než dle verze uváděné Liborem Michálkem.  

Kauza Drobil nebo kauza Michálek? Víme, jak to tenkrát bylo

Zlé mediální hrátky

Podle Pavla Drobila se však věci mají poněkud jinak, než uvádí Blesk. "Jsou to velmi zlé mediální hrátky. Já osobně si nepamatuji, že by někdy Kristýna Kočí šla proti mně a vymezovala se vůči mně. Naopak, vždy mezi námi fungoval normální, přátelský kolegiální vztah už od dob volební kampaně. Na tenise jsem seděl za ní, normálně jsme si povídali," uvedl Drobil pro ParlamentníListy.cz.

Okomentoval i dnešní rozhovor někdejšího ministra privatizace a současného pedagoga na VŠE Tomáše Ježka v časopise Týden, kde Ježek na Drobilově případě konstatuje, že pokud udělá člen ODS nějakou špínu, ostatní z ODS se kolem něj scuknou a udělají hradbu.

"Hradbou bych to nenazýval, ale překvapilo mě, že za mnou lidé z ODS stáli a podpořili mě. I když samozřejmě člověk nakonec poznal, kdo je skutečný přítel a kdo byl jen prvoplánovým kamarádem, jehož vztah se změnil v okamžiku, kdy se má kariéra zastavila a dokonce obrátila," uzavřel Drobil.

Stále političtí partneři

Sama Kristýna Kočí popsala ParlamentnímListům.cz celou bleskovskou "aféru" podobně jako Drobil: "Ve svém volnu jsem jako sportovní fanynka vyrazila na Davis Cup, kde také byli mnozí moji političtí kolegové včetně hejtmana Palase a mimo jiné i místopředseda ODS a poslanec z Moravskoslezského kraje Pavel Drobil. S tím se znám již z dob před volbami. Oba jsme byli lídry krajských kandidátek".

"Spolupracovala jsem s ním po celé vyjednávání koaliční smlouvy v jedné z vyjednávacích skupin a následně v K6, než odešel z ministerstva. Coby poslanec a místopředseda ODS je stále mým politickým partnerem," dodala Kočí.

Ani Véčka nepovažují věc za zločin

Kolegyně Kristýny Kočí, místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Lenka Andrýsová bere celou záležitost s nadhledem.

"Opravdu si netroufám Kristýně Kočí zakazovat či jí radit s kým může, či nemůže sedět na tenisu. Pokud vím, tak oni spolu navíc prosazovali i legislativu chránící ovzduší v Moravskoslezském kraji. Nevidím nic zvláštního na tom, pokud spolu hovoří poslanci ze stejného regionu," řekla ParlamentnímListům.cz Andrýsová.

Nic výjimečného, míní odborník

Podle mediálního experta Daniela Köppla je však běžné, že si někteří lidé jsou sympatičtí méně a jiní více - a to i na politické scéně.

"Pokud se dva politici nemají rádi, nedá se jim zazlívat to, že se k sobě chovají studeně až odtažitě. Stejně tak ale může dojít k situaci, kdy se při náhodném setkání dokážou na veřejnosti ovládnout a v rámci společenských požadavků spolu i konverzovat. Těžko říct, zda hledat v kontaktu poslankyně a exministra něco vyjímečného - osobně bych se přikláněl k tomu, že nikoli," řekl ParlamentnímListům.cz Köppl.

Čtěte také:
Moderátor zaskočil Kristýnu Kočí: Pojďme se množit, republika vymírá 
Velké strany si ženy na kandidátkách nehýčkají
Před zraky tisíců čtenářů seřvali Kristýnu Kočí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…