Nejen Havel a Libye. Hrad odsoudil i dávného Klausova parťáka

07.03.2011 11:51

AKTUALIZOVÁNO Prezident Václav Klaus představil další ze svých knih, které mapují jeho úřadování ve funkci hlavy státu. Při té příležitosti uvedl, že se po uplynutí svého druhého mandátu rozhodně nestáhne do soukromí, ale chce zůstat i nadále veřejně činný. Ve stejný den vyšel i rozhovor s Tomášem Ježkem, v němž Klause silně kritizuje.

Nejen Havel a Libye. Hrad odsoudil i dávného Klausova parťáka

Necelé dva roky zbývají prezidentovi Václavu Klausovi do uplynutí druhého jeho funkčního období a hlava státu už se nechala slyšet, že ani poté nepřestane působit ve veřejném životě. U příležitosti představení své knihy Rok osmý, která nabízí jeho pohled na domácí i zahraniční události roku 2010, prozradil, že bude v politice nadále činný.

„Nestáhnu se do soukromí," prozradil prezident své plány na období, kdy opustí Hrad. Čemu by se ve veřejném životě rád věnoval, však nechtěl rozvádět. „Je zbytečné předbíhat," odrážel další dotazy na toto téma a konkrétní být nechtěl.

Smutný Tomáš Ježek

Ve stejný den, kdy Klaus představil svou knihu, vyšel i rozhovor s Klausovým bývalým kolegou Tomáše Ježkem, který se s Klausem podílel na polistopadových reformních krocích, především na privatizaci, jako Klausův poradce i člen vlád. Ježek v interview na prezidenta ostře útočí.

"Začal být proti Evropské unii, pravděpodobně hájí ruské zájmy, kdo jiný má zájem na tom, aby EU byla rozdrobená a nefungovala? Kdo jiný než Rusko?" opřel se Ježek v rozhovoru pro časopis Týden do Klause, jemuž kdysi pomáhal rozhýbat postsocialistickou českou ekonomiku. "V poslední době se děsím, jak se sune do černých bažin nacionalismu," posteskl si navíc na adresu hlavy státu.  

Na Hradě měli na Ježkovy nářky velmi stručnou reakci. "To je jen na povzdech. Je to smutný člověk," reagoval v SMS na Ježka pro ParlamentníListy.cz prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Je dobře, že se Klaus z politiky nestáhne

Redakce se dotázala bývalých spolupracovníků prezidenta, co si myslí, že bude Klaus po svém odchodu dělat, když řekl, že se nestáhne do soukromí.

"Nepřekvapuje mě to a nečekal jsem nic jiného, že pan prezident zůstane ve veřejném životě. Jakou roli ale bude hrát, to bych ponechal na něm a já se to neodvážím odhadovat a ani si mu v tom netroufám nijak radit," řekl redakci bývalý mluvčí Klausovy vlády a ODS Tomáš Chalupa, který je v současnosti ministrem životního prostředí. 

Bývalý ředitel Centra pro ekonomiku a politiku, prezidentův exporadce a současný předseda Klausovy ideově blízké Strany svobodných občanů Petr Mach míní, že se Klaus bude více věnovat boji na poli ideovém.

"Odhaduji, že se bude více věnovat CEPu či nějakého jeho rozšířenější verzi a prezidentské knihovně. Netroufám si předjímat, zdali aktivně vstoupí do politiky například s nějakou novou politickou stranou, ale myslím si, že se bude právě angažovat v oblasti obrany konzervatiních idejí a svobody jednotlivce v nějakém think-tanku," řekl ParlamentnímListům.cz Mach.

"Netroufám si odhadovat, kde bude pan prezident působit. Bylo a je jasné, že tak silná osobnost z politiky neodejde a je to jedině dobře. Ale opravdu bych si nedovolil doporučovat mu, co by měl konkrétně dělat," řekl redakci bývalý mluvčí premiéra Klause a současný europoslanec ODS Ivo Strejček.   

Ne návrhu penzijní reformy i zásahu proti Libyi

Svoji nynější aktivitu v politice prezident potvrdil tím, že se sešel s faktickým šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou a diskutoval s ním o penzijní reformě, o níž předtím mluvil jako o uspěchané. Bárta se po schůzce s Klausem přidal k prezidentově kritice a Věci veřejné začaly naznačovat, že by penzijní reformu, jak ji vymyslela koalice ODS, TOP 09 a VV, vůbec nemusely podpořit.

Klaus také odmítl volání svého předchůdce na Hradě Václava Havla po vojenském zásahu západních zemí proti Libyi. „S panem exprezidentem nesouhlasím v mnoha věcech. Nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil, když chtěl bombardovat Bělehrad. Nesouhlasím s ním ani v této věci," prohlásil prezident Klaus při představování své nové knihy Rok osmý.

K věci:

Ekonomové s profesorem Klausem nesouhlasí. Na Hradě chybí internet? 

Klaus nesouhlasí s Havlem. Na Libyi neútočme 

Klaus se sune do bažin, děsí se jeho bývalý poradce

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…