Paroubek zvažuje odchod z ČSSD. Víme kam

11.03.2011 14:40

EXKLUZIVNĚ Expremiér a někdejší předseda ČSSD uvažuje o změně stranického dresu. Podle informací ParlamentníchListů.cz by mohl přímo posílit či přinejmenším podpořit Českou stranu národně socialistickou (ČSNS 2005), která navazuje na jeho někdejší partaj, Československou stranu socialistickou.

Paroubek zvažuje odchod z ČSSD. Víme kam

Paroubkův blízký spolupracovník Jiří Vyvadil tvrdí, že ČSNS 2005 by o expředsedu sociální demokracie stála. Vyvadil, někdejší tajemník ČSS, se po osmnáctiletém členství v ČSSD vrátil do dnešní podoby své bývalé strany - ČSNS 2005.

S Jiřím si voláme dvakrát týdně

"Jsem s Jiřím ve spojení dvakrát týdně a on o našem projektu ví, ovšem je to jeho rozhodnutí, a to nemohu předjímat. Nás by rozhodně potěšila jeho podpora i jako nezávislého kandidáta," řekl ParlamentnímListům.cz Vyvadil.

"Jsme přesvědčení, že ve spojení s Jiřím Paroubkem by ČSNS 2005 zejména na severu Čech ČSSD převálcovala," sdělil dále. Podle něj se strana hodlá profilovat jako levicová TOP 09.

SLEDUJEME téma volba předsedy ČSSD

Sám Paroubek je k možnému angažmá pro ČSNS 2005 rezervovaný. „Jsem členem ČSSD. To, že se mnou chce někdo spolupracovat mě těší. Určitě nejsou sami," uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz Paroubek bez dalšího komentáře.

Chceme zatlačit komunisty.

"Naší ambicí je upozadit KSČM, která z politického výsluní jen parazituje. Usiluje jen o prebendy a služební Octávii pro svého předsedu Vojtěcha Filipa. Vládní zodpovědnost přitom nikdy nedostane a ve skutečnosti o ní ani nestojí." popisuje Vyvadil ambice mimoparlamentní strany, které může pomoci naplnit i Paroubek. Cílem strany tak podle něj je osmiprocentní volební přízeň.

Napsali jsme:
Paroubek, tvůrce levicové TOPky? Nesrovnávat, žádá Kalousek

„Na takové preference už by se bezesporu mohly balit další," myslí si Vyvadil. Podle něj má strana už nyní podporu řady nespokojených sociálních demokratů a dokonce i dvou senátorů. Jejich jména ale Vyvadil uvést prozatím odmítl.

Paroubka zájem těší, ale prý nic víc

„Paroubek jako člen ČSNS 2005 rozhodně není utopií, je třeba si uvědomit, že v této straně nějakých osmnáct let působil spolu s Vyvadilem," řekl ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Jeho slova potvrdil i Jří Pehe. „Je tu nejen Paroubkovo dlouholeté členství v předlistopadové podobě této strany. Pokud má politické ambice, pak se nezdá, že by je v nejbližších letech mohl naplnit v ČSSD," dodal Pehe.

ČSSD na Paroubka kašle, tak proč ne ČSNS

To by podle něj nahrávalo možné budoucí spolupráci Paroubka s ČSNS 2005. „ČSSD svého nedávného lídra postavila zcela mimo politické výsluní a Jiří Paroubek je bezesporu výraznou a ambiciozní postavou," dodal Pehe. Podle něj navíc není úplně bez šancí projekt ČSNS 2005, jenž by ze strany měl udělat levicovou TOP 09.
Paroubkova pozice v ČSSD je problematická poté, co v Ústeckém kraji, za který kandidoval, přišel o funkci regionálního předsedy jeho spojenec Petr Benda.

"Poptávka v řádu procent tu po podobné straně rozhodně je, stačí si sečíst volební zisky strany Jany Bobošíkové a Zemanovců," připomněl Pehe, podle nějž lovily tyto strany v možných vodách pro stranu, jakou chce podle svých vyjádření ČSNS být. Právě o možné účasti Jiřího Paroubka v projektu Suverenitě Jany Bobošíkové se již dříve spekulovalo, stejně jako o založení Paroubkovy samostatné nové politické strany.

Volba předsedy hodně napoví

V každém případě však podle informací, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, počká Jiří Paroubek na blížící se stranický sjezd, který zvolí nového předsedu ČSSD. Právě na sjezdu má Paroubek údajně podpořit volbu Bohuslava Sobotky. Pokud by byl zvolen předsedou strany Michal Hašek, byl by to pro Jiřího Paroubka patrně impuls ke zvážení svého členství v ČSSD a případnému politickému angažmá v jiné politické straně.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…